Marjon Klaassen schreef 'Licht op uitvaart'. "Bij een uitvaart gaat het altijd om tijd en aandacht, zo simpel is het eigenlijk." (foto: Frans Paalman)
Marjon Klaassen schreef 'Licht op uitvaart'. "Bij een uitvaart gaat het altijd om tijd en aandacht, zo simpel is het eigenlijk." (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Boek met aandacht voor rouw en pijn

Zwolle - 'Rouw is iets dat steeds terugkomt, maar dat naarmate de tijd voortschrijdt steeds milder wordt.' Marjon Klaassen schrijft dat in haar boek 'Licht op uitvaart, de uitvaartbegeleider als gids rond de dood'. Marjon Klaassen heeft 23 jaar ervaring als uitvaartbegeleider en opleider.

(door Johan Boomsma)

Het boek is een gids en verheldert hoe en waarom de uitvaart van een overleden mens ondersteunend kan zijn aan het rouwproces van zijn of haar nabestaanden.

Wat is rouwverwerking precies?

"Heel vaak zie je het niet, maar kan het er ineens zijn. Bijvoorbeeld door geuren. Je bent ergens en dan ruik je een bepaalde geur, die je doet denken aan een dierbare. We kunnen rouw niet verwerken, want het is nooit af, het is een levenservaring die je met je mee draagt."

Mensen blijven na de dood van een geliefde vaak met lege handen achter. Kan jouw boek hierbij helpen?

"We zeggen wel, de tijd heelt alle wonden. Maar dat is niet zo. Als wij niet goed met onze wonden omgaan, dan zal de tijd ze ook niet helen. Daarvoor is tijd en aandacht nodig. Net als een wond op onze knieën. Als we daar geen tijd en aandacht voor nemen dan zal de wond niet helen. Zo is het ook met rouw en dan zijn we bij de kern van mijn boek. Daar gaat het over, aandacht voor rouw en pijn. Dat we die pijn werkelijk durven voelen. Dat is heel erg belangrijk."

Is je boek vooral bedoeld als een praktische gids, of wil het iets anders beschrijven?

"In mijn eerste boek, 'Tijd voor de dood" heb ik in kaart gebracht hoe een persoonlijke en betekenisvolle uitvaart kan ontstaan. Dus in die zin is dat een praktische gids. 'Licht op uitvaart' is anders. Het is een verslag van 23 jaar ervaring en bovendien een weerslag van mijn visie op het vak. Het gaat in op de rol van de uitvaartbegeleider als een gids tijdens de periode rondom de dood. Dat is een hele waardevolle tijd waarin de nabestaanden de kans krijgen om bezig te gaan met rouw, het ervaren van de pijn van het verlies."

"Er zijn in die periode veel momenten waar je dan als uitvaartbegeleider kunt helpen.Bijvoorbeeld met zoiets wezenlijks als het wassen en kleden van de overledene. In alle culturen is dit een belangrijk ritueel, wij hebben het alleen in een technisch licht gezet. Dan kan het wel heftig zijn wanneer de begeleider je uitnodigt om het lichaam te wassen en te kleden. Het is belangrijk om daarin begeleid te worden. Dat er iemand is die zegt dat je dat wassen en kleden niet hoeft te doen maar dat het lichaam over wel vijf dagen is begraven of gecremeerd, en dat je het daarna nooit meer kunt zien of aanraken. Bij een uitvaart gaat het altijd om tijd en aandacht, zo simpel is het eigenlijk."

Licht op uitvaart is verkrijgbaar via www.meanderuitvaartopleidingen.nl en in de boekwinkels voor 21,95 euro.

Johan Boomsma
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden