Samuel de Korte bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Hij schrijft een boek over de gebeurtenissen in 1945. (foto: Frans Paalman)
Samuel de Korte bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Hij schrijft een boek over de gebeurtenissen in 1945. (foto: Frans Paalman) (Foto: Frans Paalman Zwolle)

Boek in de maak over gefusilleerden Meppelerstraatweg

Zwolle - Op de ochtend van 31 maart 1945 klinken er schoten tussen de bomen aan de Meppelerstraatweg. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Berend Jan IJzerman en Johannes Muller worden die dag, uit vergelding voor een aanslag op de spoorbrug bij Dedemsvaart, aan de kant van de weg geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Leerlingen van OBS De Springplank zijn bij de herdenking, net als Samuel de Korte. Zijn boek over de gebeurtenissen in 1945, verschijnt in mei.

(door Johan Boomsma)

1 april 2019, terwijl even verderop het verkeer over de Ceintuurbaan raast, staan op de gedenkplaats in de middenberm van de Meppelerstraatweg kinderen van OBS de Springplank stil. Sinds 2008 heeft de school het monument uit 1963 geadopteerd. De Nederlandse en Zwolse vlag hangen halfstok, de Last Post klinkt en schoolkinderen hijsen, geholpen door de veteranen, de vlaggen in top.

De masten steken scherp af tegen de helderblauwe lucht, in de eikenbomen aan de kant van de weg zijn de eerste lente blaadjes zichtbaar. Als de wethouder, kinderen en nabestaanden bloemen leggen bij het monument, is bij sommige aanwezigen de ontroering zichtbaar.

Even daarvoor is de ceremonie door een leerkracht ingeleid. "Kwaad begint met vooroordelen en vernederingen. We moeten goed luisteren naar de verhalen van toen, omdat eenmaal verworven vrijheid nooit vanzelfsprekend is." Bij de kruising met de Johan de Wittstraat staat een vader die met zijn dochters aan het wandelen was ook even stil. Zo herdenkt iedereen op zijn eigen manier.

Geschiedenis-student Samuel de Korte is bij de herdenking aanwezig. "Het was bijzonder omdat van alle mannen nabestaanden of bekenden aanwezig waren tijdens de herdenking. Bovendien was er ook een ooggetuige gekomen." De Korte werkt aan een boek over de executie. Hij raakte gefascineerd door deze geschiedenis toen zijn moeder vertelde dat één van de gefusilleerde mannen een oudoom was. In 2017 is hij samen met Annemarie van Dijk en Albert Bredendorff, begonnen met schrijven. Momenteel legt hij er de laatste hand aan.

Eerst dacht De Korte dat het een artikel zou worden. "Maar er is zoveel werk in gaan zitten, ik heb archieven bezocht en interviews afgenomen. Gelukkig heb ik veel hulp kunnen krijgen van de nabestaanden. Het was mooi dat we nog zoveel informatie boven water konden krijgen. Uiteindelijk is het een boek van 170 pagina's geworden." Titel van het boek is 'Executie aan de Meppelerstraatweg'.

Na de herdenking is er nog een bijzonder moment. Er wordt een plaquette onthuld met foto's van de slachtoffers. De plaquette wordt namens de familieleden aan de school aangeboden. "Nu hebben de slachtoffers een gezicht gekregen", zegt De Korte.

Op vrijdag 17 mei wordt het boek op school gepresenteerd.

Johan Boomsma
Meer berichten