Pelle Clement passt de bal in het duel met AZ, terwijl Guus Til toekijkt.
Pelle Clement passt de bal in het duel met AZ, terwijl Guus Til toekijkt. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Pelle Clement volgt zijn eigen weg

Zwolle - Veel tijd had Pelle Clement niet nodig om zich bij PEC Zwolle te bewijzen als basisspeler. Een voordeel had de middenvelder wel: trainer Jaap Stam kende hij al van Jong Ajax en het Engelse Reading. "Ik was altijd gewend om medespelers te helpen in het veld."

(door Erwin Dijk)

In een vrijwel leeg MAC3PARK Stadion heeft PEC Zwolle zojuist met 4-2 een oefenwedstrijd gewonnen van De Graafschap, maar voor Pelle Clement was het vrije weekend al eerder begonnen. Een lichte liesblessure maakte dat hij rust kreeg en de wedstrijd vanaf de zijlijn mocht bekijken. "Toen ik hier kwam had ik een half jaar weinig gevoetbald, maar sindsdien heb ik alles gespeeld. Vorige week zelfs drie wedstrijden in acht dagen. Bij een competitiewedstrijd zou ik spelen, maar nu is het beter om even rust te nemen."

De middenvelder refereert aan zijn laatste periode bij Reading, waar hij na een prima eerste jaar op een zijspoor was beland. Onder Jaap Stam speelde hij vrijwel alles, maar na diens ontslag ging het bergafwaarts. "De nieuwe trainer hanteerde een andere stijl en daar wilde ik me niet aan aanpassen. Daar was ik gewoon te eigenwijs en te koppig voor. Wanneer je elf jaar in de jeugdopleiding van Ajax hebt gespeeld, ben je een bepaalde manier van voetballen gewend en die geef je niet zomaar op. De trainer wilde bijvoorbeeld dat ik meer in mijn positie bleef spelen, maar ik was juist gewend om medespelers te helpen en op het veld naar ze toe te gaan wanneer ze in de problemen kwamen. Dat mocht niet."

Hij bleef weliswaar trouw aan zijn Ajax-opvoeding, maar veel speeltijd leverde die houding Clement niet op, zo beseft hij ook zelf. "Ik heb er geen spijt van, maar ik heb er wel van geleerd dat uiteindelijk de trainer het allemaal bepaalt. Dat neem ik wel mee in de rest van m'n carrière."

Zijn vrije weekend spendeerde de Amsterdammer onder meer aan bezoekjes aan familie en vrienden in zijn thuisstad, maar er waren tijden dat hij ook zelf in dit soort interlandweken met de nationale trots op pad moest. Clement speelde voor Nederland -18 en -20 en maakte precies een jaar geleden zijn debuut voor Jong Oranje. Hoewel hij qua leeftijd nog mee mag met die laatste lichting, hoeft de middenvelder niet meer te rekenen op een uitnodiging vanuit Zeist. "We hebben ons niet geplaatst voor het EK van dit jaar en bij het volgende eindtoernooi ben ik te oud. De jongens van mijn lichting hebben allemaal netjes een email van de KNVB gekregen dat we niet meer worden opgeroepen." Niettemin genoot Clement van de tripjes met de Oranje-jeugd. "Ik vond het altijd erg leerzaam om samen te spelen met jongens van andere clubs."

Nu zat Clement gewoon voor de tv om te zien hoe zijn oude maatjes Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt met het grote Oranje wonnen van Wit-Rusland en op de valreep verloren van Duitsland. Zij braken de afgelopen jaren bij Ajax internationaal door, waar Clement juist koos voor een vroegtijdig vertrek bij zijn jeugdclub. Toch dringt de vraag zich op: Hoe anders had het kunnen lopen als hij eind 2016 niet die liesbreuk had opgelopen. Zoals het een echte Ajacied betaamt had Clement twee keer gescoord bij zijn debuut in een bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys en ook in de weken daarna speelde hij regelmatig in de hoofdmacht. "Door die liesbreuk lag ik er een half jaar uit en juist in die periode brak Justin Kluivert op mijn plek door. Zo gaat het in het voetbal en zeker bij Ajax. De volgende staat alweer te wachten en wanneer je terug bent sta je gewoon weer achteraan in de pikorde."

Met weinig uitzicht op speeltijd besloot hij in die zomer van 2017 na een 'goed gesprek' met toenmalig trainer Marcel Keizer de wijk te nemen naar Reading, waar Jaap Stam zijn voormalige pupil van Jong Ajax met open armen ontving. "Het hoort bij het voetbal", zegt Clement over de blessure die achteraf bepalend lijkt voor zijn carrière bij Ajax, maar in zijn stem klinkt toch nog altijd iets van teleurstelling door. Hij had immers al langer last van zijn liezen, dus de liesbreuk kwam niet helemaal uit de lucht vallen. "Achteraf gezien had ik die blessure misschien iets beter moeten managen en zelf op de rem moeten trappen. Maar ja, wanneer je jong bent en net bij het eerste komt wil je door en dan ga je niet over elk pijntje klagen. Het is zoals het is."

De trainer met wie hij al voor de derde keer samenwerkt vertrekt volgend jaar naar Feyenoord, met een contract tot 2021 blijft Clement nog wel een poosje in Zwolle. "We hebben een leuke ploeg en we spelen fris voetbal. Nu is het zaak dat we ons zo snel mogelijk veilig spelen."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden