Foto: Joop de Haan
Column

De stille uil van Minerva

De campagne 'stem stil' van de samenwerkende actiegroepen tegen het laagvliegen heeft in Zwolle en omgeving behoorlijk effect gesorteerd. Om een nog steviger vuist te kunnen maken tegen de plannen om nog voor de herindeling van het luchtruim Lelystad Airport te openen werd geadviseerd te stemmen op partijen die zich hier inmiddels tegen hebben uitgesproken.

En zie, de actie van SATL heeft effect gehad. Na het tellen van de stemmen van de provinciale statenverkiezingen is in onze stad Groen Links de grootste partij! Ruim voor de ChristenUnie, die overigens ook al openlijk afstand begint te nemen van het regeringsakkoord over Lelystad Airport. In de omliggende gemeenten en op de Veluwe zien we vergelijkbare uitslagen. Kortom, de burger heeft een overduidelijk signaal afgegeven aan de politiek.

Burger heeft duidelijk signaal gegeven

De actie 'Stem stil' heeft er overigens niet toe geleid dat het stille, geruisloze verkiezingen zijn geworden. Integendeel. Forum voor Democratie heeft het politieke landschap fors veranderd. De uil van Minerva overklast in Zwolle inmiddels al de oude kartelpartijen CDA, D66 en SP en verwijst de PVV naar de reservebank. Wat dit straks gaat betekenen voor onze raad en college? Geen idee. Van hun beleidsvoornemens is nog weinig bekend en de personen die het moeten gaan uitvoeren kent niemand. Maar dat gaat beslist veranderen, want een eendagsvlieg lijkt de partij niet te zijn.

Met de winkels - en dan met name de modezaken in de stad - blijft het tobben. Na het faillissement van CoolCat werd onlangs ook de sluiting van Bij Giel bekend. Deze modezaak annex brasserie in het oude Librije-pand moet helaas stoppen omdat de baten niet opwegen tegen de kosten. Jammer voor Giel, jammer voor de stad. Vooral ook omdat er wederom voor een prominent pand in de binnenstad een nieuwe, passende functie gevonden moet worden. Dat zal niet meevallen en wat mij betreft is dat reden te meer om snel met een plan te komen voor een nieuw Meerminnenplein. De voormalige 'sterrenlokatie' van Jonnie en Thérèse verdient dit.

Of het pand onderdeel is van de zogenaamde Open Escape Room Zwolle van Escapetours.nl weet ik niet. Dit spel, dat sinds kort in de binnenstad gespeeld kan worden, kan worden geboekt via internet. Instructies volgen per mail en het doel is om zo snel mogelijk binnen twee uur de stad te leren kennen en de uitgang te vinden. Een leuke nieuwe attractie voor de stad, al lijkt het mij een poging waard om de 'uitgang' te transformeren in een entree tot een onverwacht vervolg in de stad. Daar zou met Erik Kroon, de directeur van SOS Events in Uddel, de bedenker van dit spel, eens over gesproken moeten worden.

En waarom zou die entree niet kunnen liggen in de voormalige Librije, het pareltje van onze boreale wereld.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten