Canadezen trekken door Zwolle op op 13 april 1945,  op de hoek Hertenstraat en Deventerstraat (nu Van Karnebeekstraat).
Canadezen trekken door Zwolle op op 13 april 1945, op de hoek Hertenstraat en Deventerstraat (nu Van Karnebeekstraat). (Foto: Willem Oosten, collectie Historisch Centrum Overijssel)

Lezing over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zwolle - Er komt een derde lezing 'Zwolle in de Tweede Wereldoorlog'. De kaarten voor de lezingen op 9 en 19 april waren zo snel op dat er een derde lezing komt, op dinsdag 16 april, om 19.30 uur in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes.

Ook het afgelopen jaar heeft Historisch Centrum Overijssel (HCO) mooie aanwinsten verworven voor de collectie 1940-1945. Zoals bovenstaande foto, gemaakt op 13 april 1945 op de hoek Hertenstraat en Deventerstraat (nu Van Karnebeekstraat). Maar ook foto's van een Zwolse amateurfotograaf en de collectie van een verzetsman. Aanwinsten van belangrijke historische waarde.

Vaak schuilt er achter een archiefstuk of een foto een bijzonder verhaal. Paul Harmens, medewerker collectie Tweede Wereldoorlog bij het HCO, vertelt het verhaal achter de stukken en hoe de materialen bij het HCO terecht zijn gekomen. Entree is gratis, aanmelden via www.stadkamer.nl.

Joop de Haan
Meer berichten