Foto: Paul Dijkstra

Lezing over de brein: 'De kracht van muziek'

Zwolle - Neurowetenschapper Ben van Cranenburgh woensdag 27 maart een lezing met als titel 'Muziek en Brein: de kracht van muziek'. Hij zal vertellen over menselijke muzikaliteit en onze wonderlijke hersenen. Van Cranenburgh is te gast bij het Humanistisch Verbond. Hij geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in de neurofysiologie en richtte het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen) op. Hij wil de kloof tussen neurowetenschap en de dagelijkse praktijk overbruggen en richt zich met deze lezing daarom op een breed publiek.

Van Cranenburgh deed veel onderzoek naar de relaties tussen muziek en het brein. Bij het maken, luisteren en ervaren van muziek zijn veel verschillende delen van de hersenen betrokken. Muziek zit heel diep verankerd in ons brein: alzheimerpatiënten vertonen bij muziektherapie vaak verrassend sterke reacties. Van Cranenburgh hierover: "Bij demente mensen zijn vaak nog 'eilanden van talent' aanwezig, zoals schilderen of zingen." Hij pleit voor meer aandacht voor deze vorm van therapie.

Tijdens deze avond komen de bezoekers er achter wat er nu eigenlijk gebeurt in de hersenen tijdens het luisteren en maken van muziek, dit dankzij de nieuwste fMRI-technieken. Hij breekt een lans voor het belang van muziek.

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker. Locatie: Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1A. Aanvang 20.00 uur, entree voor niet-leden 5 euro, contant betalen.

Joop de Haan
Meer berichten