Foto: Joop de Haan
Column

Clubliefde

Dit is het woord dat je nu in Zwolle misschien wel het meeste hoort. Het is je als sportliefhebber vrijwel zeker niet ontgaan dat Jaap Stam, onze held in bange dagen, alweer vertrekt. De resultaten van PEC Zwolle stelden in de eerste helft van het seizoen erg teleur. Gevolg hiervan was dat John van het Schip het veld moest ruimen voor Jaap Stam.

Een kind van de club dat weer terugkeerde op het oude nest. Ondanks zijn clubliefde voor PEC vertrekt hij komende zomer alweer naar Feyenoord. Dit kwam voor veel Zwollenaren onverwacht en nu wordt zijn geloofwaardigheid in twijfel getrokken. Heel begrijpelijk als je de club een warm hart toedraagt en clubliefde hoog in het vaandel hebt staan. Vanuit het perspectief van Jaap Stam is dit dé kans om aan de slag te gaan bij een topclub. Dat wil niet zeggen dat de liefde voor PEC is verdwenen, hij gaat voor een unieke en sportieve kans.

Ik begrijp de emotie die dit teweeg heeft gebracht bij veel supporters. Het is absoluut niet chic om na zo'n korte periode -en de toezeggingen die hij heeft gedaan in de zomer- alweer te vertrekken. Dat gezegd hebbende begrijp ik als geen ander de keuze van Jaap Stam en als zo'n kans voorbij komt dan moet je deze met beide handen aangrijpen.

Echte clubliefde is voor mij synoniem met mijn vader. Van jongs af aan is hij al een echte ZAC-er. Zelfs nu nog, ver in zijn pensioen, is mijn vader te vinden op de velden van ZAC. Van huis uit was de clubliefde zo groot dat mijn opa ooit mijn vader verbood om een overstap te maken naar PEC Zwolle. Ik moest natuurlijk in de voetsporen van mijn vader treden en werd al op vroege leeftijd meegenomen naar het sportpark van ZAC aan de Oude Veerweg. Ik vond het heel normaal, want ZAC was de enige club waar thuis over gesproken werd.

Ik kreeg op een gegeven moment de kans om te verkassen naar een club die op het hoogste amateurniveau speelde. Dat was geen makkelijke keuze, want ik wilde mijn clubje niet in de steek laten en al helemaal niet mijn vader teleurstellen. Desondanks heb ik toch de overstap gemaakt, omdat ik het maximaal haalbare wilde bereiken. Bijna elke jonge voetballer droomt ervan om op het allerhoogste niveau te spelen en ik was geen uitzondering. De sentimenten uit het verleden verdwijnen zo langzamerhand; de jeugd van tegenwoordig maakt zelf een keuze. Een overschot aan sportverenigingen vlak bij huis waar de vriendjes en vriendinnetjes uit de straat en van school actief zijn speelt hierbij zeker een rol. Overstappen naar een andere sportvereniging wordt veel makkelijker geaccepteerd en is minder beladen.

Volgens mij is de hedendaagse clubliefde een kortstondige, maar gepassioneerde relatie en keert bijna iedereen uiteindelijk weer terug naar z'n eerste echte liefde. Dat was bij mij in elk geval wel zo, want ik heb mijn voetbalcarrière bij ZAC afgesloten. Misschien is dat bij Jaap Stam niet anders. Laten we hopen dat hij een fantastische carrière tegemoet gaat en ooit terugkeert naar zijn eerste echte liefde in Zwolle.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten