Foto: Frans Paalman

Theaterproject Rimpels en Vouwen van start gegaan

Zwolle - Stichting Rimpels en Vouwen is een theaterplatform voor de ouder wordende mens. Professionele theatermakers maken voorstellingen met en voor deze doelgroep, als waardige toevoeging aan het cultuuraanbod in Zwolle. Naast het maken van voorstellingen is Rimpels en Vouwen een theaterbroedplaats waar workshops en cursussen worden gegeven aangepast aan het niveau en de behoeften van de deelnemers.

(door Johan Boomsma)

De acteurs die een rol hebben in het het stuk zijn al van start gegaan met repeteren. Zaterdag 9 maart is de kick-off geweest voor alle deelnemers aan de voorstelling. "Dus het projectkoor, de zwijgende acteurs en de acteurs van de voorstelling", licht Lisa Buitenhuis toe. Zij is projectleider van Rimpels en Vouwen. Ze laat weten dat er nog wel wat mannen gebruikt kunnen worden. "Enthousiaste mannen kunnen zich dus nog steeds aanmelden voor het projectkoor." Paul op den Camp, onder andere docent bij Artez Hogeschool voor de kunsten, schrijft meerdere zangstukken die als een rode draad door de voorstelling lopen.

Vrijdag 15 maart starten de repetities voor de hele groep. Na drie maanden is er een try-out; op 19 juni. En weer een dag later volgt dan op 20 juni de première. De plek hiervan is nog niet bekend.

"We zijn nog op zoek, maar het wordt een grote open ruimte", zegt Lisa. "Het onderwerp van de voorstelling is de kritieke toestand waarin de ouderenzorg op dit moment verkeert. De bedoeling van het theaterstuk is om de de misstanden in de zorg op een absurdistische manier uit te vergroten.

'We zijn er bijna' speelt zich af tijdens een open huis van een nieuw verzorgingstehuis in Zwolle. Bezoekers worden door de manager rondgeleid. Sinds kort heeft het verzorgingstehuis een nieuwe bewoonster. De vrouw heeft onlangs haar man verloren en ze is een beetje vergeetachtig.

Ze is op zoek naar haar muziekdoosje, deze zoektocht voert haar en het publiek langs de bewoners van het tehuis. Op deze manier krijgen de bezoekers een inkijkje in een nieuwe vorm van zorg die niet heel mensvriendelijk is.

Ouderen

Het theaterplatform Rimpels en Vouwen is in 2018 opgericht en wil voor en door ouderen theater maken. Zo hoopt het platform iets toe te voegen aan het huidige cultuuraanbod in de stad. 'We zijn er bijna' is in 2016 voor het eerst gespeeld in Den Haag. Hier kwamen toen zoveel positieve reacties op, dat de voorstelling nu ook in andere steden, waaronder Zwolle wordt gespeeld. In iedere stad wordt 'We zijn er bijna' weer op een andere manier uitgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld in Zwolle voor gekozen om te werken met een grotere groep acteurs waardoor er een lokale eigenheid ontstaat.

Joop de Haan
Meer berichten