Carline Refuge heeft volgens haar docent gevoel voor spraakmakende kleurencombinaties, werkt verfijnd en gedetailleerd en heeft een bloemenhart.
Carline Refuge heeft volgens haar docent gevoel voor spraakmakende kleurencombinaties, werkt verfijnd en gedetailleerd en heeft een bloemenhart. (Foto: )

Carline Refuge op NK Bloembinden: Van tafelstuk tot bruidsboeket

Zwolle - De 19-jarige Zone.college-student Carline Refuge strijd volgende week voor 'Nederlands kampioen Bloembinder' tijdens Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden voor mbo'ers. Tijdens dit NK moet Carline doet woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 maart opdrachten uitvoeren in haar vakgebied, zoals het maken van een tafelstuk en bruidsboeket.

Opdrachten die ze deels thuis mag voorbereiden en opdrachten die zij ter plekke krijgt, zogenaamde 'verrassingsopdrachten'. Haar werk wordt beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven.

Carline Refuge is student aan de opleiding Bloem & styling van Zone.college in Zwolle (voorheen Groene Welle, zie kader), zij zit in haar laatste jaar. Docent Betty Rijnberg over Carline: "Zij blinkt uit in haar materiaalkeuze, ze ziet de schoonheid van het 'waardeloze goed' in de natuur. Ze heeft gevoel voor spraakmakende kleurencombinaties, werkt verfijnd en gedetailleerd en heeft een bloemenhart. Carline is zeer gedreven, gefocust en maakt een goede kans om Nederlands Kampioen te worden."

Momenteel loopt Carline stage bij Flora-inn in Bathmen. Ze volgt tijdens haar studie het keuzedeel 'trends en conceptueel bloemwerk', waarmee zij haar vakmanschap verdiept. Na haar opleiding op het Zone.college gaat ze doorstuderen op Aeres Hogeschool in Wageningen, zij wil graag vakdocent worden.

De deelnemers aan Skills The Finals gaan er voor om de beste vakman of -vrouw te worden in hun beroep. De uiteindelijke mbo-kampioenen maken bovendien kans om geselecteerd te worden voor een plek in Team Nederland tijdens internationale beroepenwedstrijden zoals EuroSkills en WorldSkills.

Carline heeft namens Zone.college een titel te verdedigen. In 2017 won Zone.college student Esther Weijenberg de Nationale Vakwedstrijden en werd zij negende op de EuroSkills in Budapest. Esther mocht daarna Nederland vertegenwoordigen tijdens de Worldskills in Abu Dhabi en werd zesde.

Zone.college is de nieuwe naam van AOC Oost en Groene Welle, aan de Koggelaan op Hanzeland. Zone.college biedt in Oost-Nederland vmbo-, mbo-, en volwassenenonderwijs aan in de groene sector. Dat gebeurt in onder meer Doetinchem, Twello, Almelo, Hardenberg en Zwolle. Er wordt onderwijs gegeven aan circa 4.000 leerlingen in het vmbo en rond de 3.000 studenten in het mbo. In totaal werken er bij Zone.college ruim 750 medewerkers. www.zonecollege.nl.

Joop de Haan
Meer berichten