Natalie Timmerman wil met 'Liefde voor Later Fotografie' iets betekenen voor mensen die in een moeilijke fase in het leven zitten.
Natalie Timmerman wil met 'Liefde voor Later Fotografie' iets betekenen voor mensen die in een moeilijke fase in het leven zitten. (Foto: )

Natalie Timmerman richt focus volledig op afscheidsfotografie

Zwolle- "Het was tijd voor een nieuwe uitdaging." En dat is direct een bijzondere uitdaging geworden: fotograaf Natalie Timmerman stort zich vanaf nu niet op zwangerschapsshoots of bruiloften, maar fotografeert families in processen van ziekte en afscheid. "Het gaat om het vastleggen van het verhaal."

(door Rik Kapitein)

Voor Timmerman voelt de nieuwe stap heel vertrouwd. "Ik heb in de afgelopen 12 jaar al foto's gemaakt van zwangere vrouwen, van geboortes, van bruiloften en van uitvaarten; van alle belangrijke momenten in het leven. Maar van het afscheidsproces, een laatste fase in het leven van mensen, daar worden vaak geen foto's van gemaakt. Terwijl foto's heel waardevol zijn."

Dus besloot ze in januari te stoppen met de andere soorten fotografie, en zich alleen nog maar te richten op dat afscheidsproces. "Mensen die ziek zijn, die nog een keer met de familie op de foto willen. Of een speciaal portret, dat tijdens de uitvaart op de kist kan staan. Het is niet iets waar mensen vaak over nadenken, maar die foto's houden wel een herinnering vast."

'Liefde voor Later Fotografie', heet haar bedrijf daarom. "Fotografie draait vaak om mensen en emoties. Zeker bij afscheidsfotografie, want ziekte en de dood zijn erg intens." Timmerman hoopt met haar foto's iets toe te kunnen voegen aan het verwerkingsproces. "Ik wil iets betekenen voor de mensen die ik fotografeer. En ik merk ook al dat de behoefte er is, uit de reacties die ik krijg. Afgelopen week heb ik al wat foto's mogen maken."

Timmerman vindt het belangrijk dat ze bij de mensen thuis fotografeert. "Of op een plek die belangrijk is voor de familie. Een herinnering is het mooist in de vertrouwde omgeving." Een serie afscheidsfoto's kan op verschillende momenten gemaakt worden, maar soms is een dag of een dagdeel ook voldoende. "Ik leg de dagelijkse dingen vast, de herinneringen zoals ze zijn."

Naast het afscheidsproces, fotografeert Timmerman ook mensen die van een ernstige ziekte zijn hersteld, en het leven weer op willen pakken. "Dat is ook een intense periode in iemands leven. Foto's kunnen dan weer helpen dat een plekje te geven."

Omdat Timmerman zich met 'Liefde voor Later Fotografie' vooral richt op het afscheidsproces, zal ze ook op uitvaarten fotograferen. "Dat heb ik al wel een aantal keer gedaan, dat is elke keer bijzonder. Je maakt samen met de mensen een intense periode mee." Vanwege al die ervaringen heeft ze besloten zich alleen nog maar op 'Liefde voor Later te richten, en andere soorten fotografie te laten voor wat het is. "Ik wil me hier volledig op kunnen focussen. Als ik bij een familie ben, zal die familie dat nauwelijks merken. Maar als ik thuiskom, moet ik wel ruimte hebben om te verwerken wat ik heb meegemaakt. Zonder emotie kan dit werk niet: je moet wel meeleven met de familie."

Timmerman is blij met de keuze die ze gemaakt heeft. "Het is erg dankbaar werk, met veel diepgang. Ik mag iets betekenen voor mensen." Ze is te vinden via liefdevoorlaterfotografie.nl.

Rik Kapitein
Meer berichten