Brent van Ooijen op het videoplatform van het MAC3PARK Stadion.
Brent van Ooijen op het videoplatform van het MAC3PARK Stadion. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Brent brengt alles in beeld voor PEC Zwolle

Zijn beelden liegen niet. Video-analist Brent van Ooijen legt trainingen vast, maakt filmpjes die alles vertellen over de speelwijze van de komende tegenstander en als het zo uitkomt treedt hij ook nog eens op als 'VAR'. "De meeste voldoening haal ik uit het moment dat een videopresentatie bij een wedstrijdbespreking vlekkeloos verloopt."

(door Erwin Dijk)

De 26-jarige technicus uit Apeldoorn vertelt een anekdote over het doelpunt dat spits Mike van Duinen vanuit een corner maakte in de uitwedstrijd tegen Heracles. "Samen met Mark Looms, de trainer van Jong PEC Zwolle, hebben we helemaal voorbereid hoe iedereen moet lopen. Daar hebben we veel videobeelden bij gebruikt. Iedereen vraagt zich af hoe hij zo vrij kon staan bij die corner. Het ziet er simpel uit, maar er gaat een heel proces van voorbereiding aan vooraf om het zo uit te voeren."

Van Ooijen kwam in de zomer van 2017 bij PEC Zwolle terecht, nadat hij toenmalig trainer John van 't Schip tegen het lijf was gelopen tijdens hun werkzaamheden voor de NOS. "Tijdens de Confederations Cup verzorgde ik video-analyses, terwijl John daar als analist zat. Die samenwerking verliep goed en daarom vroeg John of ik het leuk zou vinden om met hem mee te gaan naar PEC Zwolle. Ik heb in Zwolle journalistiek gestudeerd, de stad kende ik dus al. De club was nieuw voor mij."

Sindsdien is de video-analist vijf á zes dagen per week in het MAC3PARK Stadion om onder meer tactische trainingen te filmen en aan de hand van wedstrijdbeelden de komende tegenstander in kaart te brengen. "Wanneer we in het weekend een wedstrijd hebben, dan zorg ik ervoor dat de trainers op maandagochtend al drie wedstrijden van de komende tegenstander op hun laptop hebben staan. Dat is meestal de laatste wedstrijd, maar ook twee andere soorten wedstrijden. Als we bijvoorbeeld tegen NAC Breda spelen en ze hebben vlak daarvoor uit tegen Ajax gespeeld, dan weet je dat ze weinig hebben opgebouwd. Tegen mindere tegenstanders zal dat anders zijn."

Die beelden heeft Van Ooijen dan met zijn speciale software al volledig gecodeerd per spelsituatie. "Dat kan bijvoorbeeld 'balbezit tegenstander', 'drukmoment' of 'aanvallende corner' zijn. In de week ervoor heb ik de beelden dan al verzameld. Daarvoor neem ik dan contact op met collega-video-analisten van andere clubs, want de beelden van Fox Sports zijn voor mij niet bruikbaar. Daar wordt vaak ingezoomd, terwijl ik het hele speelveld in beeld wil hebben. Dat overzicht hebben de trainers nodig."

Wanneer Stam en de zijnen de tegenstander tot in de puntjes geanalyseerd hebben, is het aan Van Ooijen om de meest relevante fragmenten samen te voegen tot een gelikt filmpje. Looplijnen, aanvalspatronen, zwakke plekken, alles brengt hij in beeld. "De trainers hebben misschien honderd keer meer voetbalkennis dan ik, maar ik ben handig met de techniek. Ik kan dus snel handelen om in beeld te brengen wat zij willen laten zien."

Al die uren voorbereiding brengt Van Ooijen, veelal samen met assistent-trainer Said Bakkati, samen tot een filmpje van doorgaans hooguit drie minuten. "Het moet niet te lang duren. Wanneer de komende tegenstander op een bepaalde manier opbouwt, hoef je daar geen tien fragmenten van te laten zien. Eén of twee is ook genoeg. De meeste voldoening haal ik uit het moment dat een videopresentatie bij een wedstrijdbespreking vlekkeloos verloopt. Dat bijvoorbeeld de wisselwerking met de trainers vloeiend is. Dan heb ik het idee: 'Mijn bijdrage was goed'."

Het klinkt allemaal tamelijk modern, toch lopen de ontwikkelingen volgens Van Ooijen flink achter bij andere sporten en heeft Nederland ook nog eens een achterstand op omliggende landen. "In de Duitse Bundesliga is het bijvoorbeeld al verplicht om schermen in de dug-outs te hebben, zodat de trainers nog tijdens de wedstrijd spelsituaties terug kunnen kijken. Als de trainers dan willen laten zien waarom bijvoorbeeld de opbouw niet loopt, kan de analist nog voor rust een aantal fragmenten selecteren die in de kleedkamer vertoond kunnen worden."

Zijn beelden liegen niet, verschuilen achter een smoesje is er voor de heren voetballers niet meer bij. "Vorige week was ik vanaf het videoplatform de training aan het filmen. Tijdens een partijspel scoorde het ene team, maar de anderen dachten dat het buitenspel was. Toen keken ze even naar boven en knikte ik alleen maar. 'Ja, buitenspel'. En eerder kon een speler nog wel eens zeggen: 'Ja hallo, dat was niet mijn schuld'. Maar daar kom je nu niet meer mee weg."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden