Foto:
Column

Sporthorloge en lummelen helpen ontstressen

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In januari was het thema muziek. Deze keer schrijf ik over de bewustwording van stress en de positieve impact van lummelen op ons brein.

Helaas begaf mijn Fitbit sporthorloge het, dus moest ik op zoek naar een nieuwe. Na flink oriënteren in het enorme aanbod is het een Garmin geworden. Dat was even wennen, maar ik krijg er steeds meer lol in, omdat ik voortdurend nieuwe dingen ontdek over wat mijn Garmin allemaal kan. Ook sla ik steeds meer gebruiksdata op, waardoor ik mijn vooruitgang kan zien met betrekking tot mijn trainingsarbeid.

Waar ik echt van de onder de indruk ben is dat Garmin ook mijn stressniveau en slaappatronen laat zien (wanneer lichte slaap, diepe slaap, rem-slaap en wanneer wakker). Als je stressniveau gedurende een bepaalde tijd te hoog is geeft de Garmin-app aan dat je wat meer rust moet nemen. Je bent dan te veel in oranje, te weinig in het blauw. Hoewel ik zelf stresscounselor ben, vond ik dit toch een eyeopener. Ik ben namelijk iemand die (te) veel leuk vind en vanuit mijn drive wel lekker door kan jakkeren. Daar ga ik soms mee over mijn grenzen.

Nu keek ik regelmatig 's avonds hoe mijn stressniveau die dag was geweest en op welke momenten die hoog was. Dat relateerde ik aan de activiteiten die ik deed, wat mij het inzicht gaf wat die stress dan veroorzaakte. Het liet me ook zien hoe ik op situaties en reageerde en maakte me onder andere bewust van wat 'me druk maken over iets' betekende voor mijn stresslevel. En ook hoe weinig rust ik soms pakte.

Dat vraagt dus deels om ander gedrag en daar ben ik heerlijk mee aan het oefenen. Er zijn ook mensen in mijn omgeving die zeggen; maar als je in het NU bent, dan voel je dat toch gewoon. Klopt, zo zou het moeten zijn, maar daar heb ik, hoewel ik daar na mijn burnout zeker in geleerd heb, nog wel wat in te doen. Dus voor mij werkt het sporthorloge stimulerend in meerdere opzichten; inzicht in mijn sportprestaties en in mijn stresslevel. En om dat stressniveau te verlagen ben ik ook gestart met meer lummelen (als kind deed ik dat overigens van nature).

Geïnspireerd door een februari-artikel van Wilma de Rek in de Volkskrant. Daar wordt ook de relatie gelegd wat we met betrekking tot ontspanning van dieren kunnen leren. Bijvoorbeeld de mannelijke leeuwen, "die voeren geen flikker uit' volgens oud-Artis-directeur Frankenhuis. Het lijkt er volgens deze natuurreisbegeleider op dat wij in Nederland ons lijf wel ontspannen door (sport)inspanningsactiviteiten, maar ons brein te weinig.

Van de gemiddeld 42,2 uur die Nederlanders per week aan vrije tijd besteden, gaat de meeste tijd (19,6 uur) op aan media en internet, zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Planbureau. Terwijl lummelen en navel- of wolkenstaren, behalve voor breinrust, onder andere zorgen voor meer creativiteit, ideeën en zelfreflectie. Dieren weten intuïtief wat voor hen de perfecte balans is tussen ontspanning en inspanning. Jij ook?

Wat is jouw antistress- en lummelaanpak?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten