Gerrit (links) en Bennie Veldman zijn bekend in heel blues-minnend Nederland.
Gerrit (links) en Bennie Veldman zijn bekend in heel blues-minnend Nederland. (Foto: )

Veldman Brothers komen altijd weer bij elkaar

Zwolle - "Het begon allemaal toen ik op bed lag, als jonge jongen." De liefde voor de muziek zat er al vroeg in bij Bennie Veldman. "Mijn broer de gitaar, ik de toetsen." 

(door Rik Kapitein)

Samen met zijn broer Gerrit is Bennie een bekendheid onder de bluesliefhebbers in Nederland. "Dat was helemaal niet de bedoeling, toen we de Veldman Brothers startten", zegt hij bescheiden. "We wilden juist allebei muziek maken die we leuk vinden. De rest maakte ons dan niets uit."

Voor Gerrit en Bennie wordt de muzikale reis in gang gezet door hun broer Henk. "Als ik 's avonds op bed lag, hoorde ik Henk op zijn zolderkamer gitaar spelen. Dan was hij weer een riff aan het uitzoeken, of eindeloos aan het repeteren. Henk kon toen al goed gitaar spelen." Zelf speelden Gerrit en Bennie af en toe stiekem op de gitaar van hun broer. "Tot Henk een nummer van Santana speelde. Ik hoorde daar een Hammondorgel in, en was meteen verliefd. Dat wilde ik ook spelen." Vier jaar klassiek orgelles volgden. "Tot ik in de kerk moest spelen. Dat durfde ik niet."

De tweeënhalf jaar oudere Gerrit speelde op dat moment al in een bandje, en ook broer Henk repeteerde met zijn eigen band. "Ik kwam daar elke repetitie kijken. Totdat Gerrit me vroeg of ik bij hem in de band wilde, op de toetsen. Gerrit heeft toen mijn eerste toetsen voorgeschoten, zodat ik met hen mee kon spelen." De broers speelden daarna in verschillende bandjes. "Onder andere in Sweet Jane, waarmee we nog in het voorprogramma van Bon Jovi hebben gestaan. Toen dat uit elkaar viel, heeft Gerrit in verschillende bandjes tegelijk gespeeld. Ik ben in Nunspeet gaan spelen, waar ik weer terug kon naar de blues, mijn favoriete muziek."

Tot vijftien jaar geleden. "Toen zei Gerrit tegen me dat hij het wat rustiger aan wilde doen. Hij zou vader worden, zoveel bandjes tegelijk vroeg teveel tijd. Ik heb direct gezegd dat we samen verder moesten." De broers zochten er een paar muzikanten bij en vormden The Veldman Brothers. "Die naam komt niet eens bij ons vandaan: zo werden we bij ons eerste optreden aangekondigd. En omdat het wel een mooie knipoog heeft naar de Blues Brothers, hebben we die naam aangehouden."

Het bleek een groot succes. "We treden nog steeds zestig tot zeventig keer per jaar op. Dat is voor bluesmuzikanten erg veel. We worden ook vaak teruggevraagd op dezelfde locatie, dat is wel een teken dat we iets goed doen." Bennie op de Hammond en de mondharmonica, Gerrit op gitaar, samen zingend. "En dan zoveel mogelijk verschillende stijlen blues, zodat er voor iedereen wel wat bij zit op een avond."

Een jubileum moet gevierd worden. En dus treedt de band op 8 maart op in Hedon, een concert dat inmiddels is uitverkocht . "Daar hebben we vijf van onze zes cd's gepresenteerd. De kleine zaal daar geeft het heerlijke kroeggevoel waar we van houden. Lekker intiem." Voor de setlist zijn fans gevraagd hun top-vijf in te sturen. "Uit die nummers, en de meest beluisterde nummers op Spotify, hebben we de liederen voor 8 maart uitgezocht. Ik moet nu sommige solo's helemaal opnieuw uitzoeken, omdat ik die al lang niet heb gespeeld."

Na vijftien jaar vinden de broers het nog altijd leuk. "We doen iets waar we van houden, dan gaat het vanzelf lopen. Eigenlijk hebben we altijd samen muziek gemaakt. En muziek maken met je broer, dat is bijzonder. Dit kan ik doen tot ik 80 ben."

Rik Kapitein
Meer berichten