In de voorstellingen van Spruit speelt ook de locatie, dit jaar het oude NS-gebouw, een rol. In 2018 was dat de Statenzaal. (foto: Erik Franssen)
In de voorstellingen van Spruit speelt ook de locatie, dit jaar het oude NS-gebouw, een rol. In 2018 was dat de Statenzaal. (foto: Erik Franssen) (Foto: Erik Franssen)

Uit de bocht vliegen mag bij SPRUIT in Perrontheater

Zwolle - Ben je theaterliefhebber, aanstormend talent, of gewoon nieuwsgierig en in voor een verrassend avondje podiumplezier, dan kan je vrijdag 8 maart vast aankruisen in je agenda. De talenten van Kameroperahuis in het Perrontheater presenteren dan hun nieuwste kunsten, die ze deze week hebben bedacht en geoefend. "De maakweek is een speeltuin voor theatermakers", aldus Karin Netten, artistiek leider van Kameroperahuis.

(door Carijn Oomkens)

Deze hele week werken de jonge muziek- en theatermakers onder de noemer SPRUIT aan voorstellingen en experimenteren ze met nieuwe ideeën. De resultaten delen ze vrijdag met het publiek.

Karin Netten van Kameroperahuis legt uit: "Voor de makers is het een plek waar ze kunnen experimenteren en vooronderzoek kunnen doen voor hun voorstellingen die ze in de zomer gaan spelen. Dit is echt hún week. Er is al zo weinig ruimte om te falen. Hier mogen ze uit de bocht vliegen, even freewheelen. Aanklooien is van levensbelang voor creativiteit. En net zoals in de muziek de mooiste liedjes ontstaan door te pingelen in een garage, komen hier ook meesterwerken uit voort. Zo lopen de bezoekers de kans om dé hit van dit jaar te zien voordat het op grote podia staat!"

Bezoekers lopen via een route langs korte performances van de makers. Zij kozen allemaal een ruimte in het oude stationsgebouw, het huidige Perrontheater, voor hun show. De route is twee keer te lopen: om 16.00 uur en om 19.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. In die tijd wordt het publiek 6 korte performances voorgeschoteld. Hoe dat er precies aan toe zal gaan is nog niet bekend: alles draait immers om het experiment.

Maar een paar tipjes van de sluier kan Karin Netten wel oplichten. "Kameroperahuis vult als productiehuis voor muziektheater een gat tussen studie en werkveld voor jonge theatermakers. Bij ons krijgen ze begeleiding en kunnen ze zich verder ontwikkelen. Er komen allerlei disciplines bij elkaar. De maakweek is voor onze talenten onderdeel van het talentontwikkelingstraject. Zij geven aan wat ze willen en wij helpen ze daarbij. Bijvoorbeeld door te adviseren of door ze te koppelen aan anderen."

Een van die talenten is Tim Hammer. Hij laat zich inspireren door het Japanse poppenspel Bunraku en maakt er een eigen vorm van." Er is ook veel muziek te horen op de route. "Bijvoorbeeld de voorstelling van harpiste Doriene Marselje en fluitiste Felicia van den End. Zij onderzoeken samen met onze componist hoe zij klassiek en electronica kunnen mixen tot een voorstelling geschikt voor festivals als Lowlands."

"We hebben een regel, en dat is dat ze na afloop het gesprek aangaan met het publiek. De kunstwereld is soms elitair en gesloten, onze makers nemen hun publiek mee naar wat er aan zo'n stuk vooraf gaat."

Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl.

Carijn Oomkens
Meer berichten