Richard Schoonhoven is de producent van grote internationale gospelproductie in De Spiegel.
Richard Schoonhoven is de producent van grote internationale gospelproductie in De Spiegel. (Foto: Frans Paalman)

Stilzitten is onmogelijk met blackgospel

Zwolle - Richard Schoonhoven (25) is een van de jongste producenten van Nederland. Hij zorgde voor een uitverkochte zaal in theater de Spiegel met zijn productie Journey through Blackgospel en nu produceert hij editie twee. Nog groter, professioneler en internationaler dan de voorganger.

(door Annelynn Kooistra)

Drie jaar geleden studeerde Richard af aan Hogeschool ArtEZ als docent muziek. Hij liep stage op het Meander College, de middelbare school waar hij vroeger zelf leerling was. De voorstelling Journey Through Blackgospel werd zijn afstudeerproduct. Richard repeteerde met het Meander Vocaal koor bestaande uit leerlingen van 13 tot 18 jaar om samen het muziekspektakel neer te zetten. "In eerste instantie zouden we optreden in de aula van Meander. Wegens enorme populariteit, stonden we uiteindelijk voor een uitverkochte zaal in Theater De Spiegel."

Waarom blackgospel? "Ik ben altijd al gegrepen geweest door deze muziek, het is direct uit het hart gezongen," legt hij uit. "Gospel is voor mij meer dan alleen een religieus genre. Het is een genre met veel verschillende stijlen. Het heeft een enorme geschiedenis gevormd door de slavernij en het is een voorloper op soul en eigenlijk de volledige popmuziek. De stijl zie je overal in terug. Mensen herkennen het alleen niet of weten soms niet dat het gospel is."

Alleen een projectkoor was natuurlijk niet voldoende. Hij vroeg solozangeres en goede vriendin Gift Ledimo. Ze is één van de oprichtsters van het Grammy Award-winnende Soweto Gospel Choir en werkte onder andere samen met Queen, Michael Jackson en Aretha Franklin. Ook voor deze tweede editie vliegt ze vanuit haar geboorteland Zuid-Afrika naar Zwolle. Wie ook op het podium staat, is de Noorse solozangeres Kine Fossheim.

"Beide zangeressen behoren tot de wereldtop en zijn elkaars tegenpolen. Noorwegen en Zuid-Afrika op één podium, dat is uniek."

Deze keer is de voorstelling in samenwerking met Zwolse Theaters. Dat geeft Richard de mogelijkheid om deze editie nog groter, professioneler en internationaler te maken.

"Voor het nieuwe projectkoor zijn er audities gedaan en ook de nummers zijn verder uitgedacht. We nemen de kijkers mee op reis in de wereld van blackgospel en dieper Afrika in." Wat verwacht hij van de avond? "Vorige keer kon niemand meer stil op zijn stoel zitten na de pauze. De hele zaal stond mee te zingen en te dansen. Ik weet zeker dat dat nu ook weer gaat gebeuren."

De voorstelling Journey through Blackgospel is te zien op vrijdag 8 maart en zaterdag 9 maart om 20.00 uur. Kaartjes zijn te bestellen via www.zwolsetheaters.nl. Zangeres Gift Ledimo geeft op zaterdagmiddag 9 maart een workshop over de muziek van blackgospel.

Annelynn Kooistra
Meer berichten