Foto:
Column

Mentaliteit

Fan van m'n club PEC Zwolle ben ik voor mijn hele leven. Dat wil niet zeggen dat ik dan alles hoeft te slikken. De laatste wedstrijd thuis tegen De Graafschap was niet te pruimen. Als ik er nu aan terug denk gaan er nog steeds rillingen van ergernis langs m'n ruggenmerg. De voetballers zetten ons fans voor schut en dat is kwalijk.

Maar het ergste komt nog. De in mijn ogen een van de slechtste spelers aan Zwolse zijde, verklaarde tegenover weekblad De Swollenaer dat hij vond dat hij een redelijke wedstrijd had gespeeld. Bij Juventus, waar Bouy overigens 22 minuten in het eerste heeft gespeeld, had hij pas crisis meegemaakt. Kletskoek van een voetballer die alleen voor zichzelf speelt in plaats van voor de fans.

Als kippen zonder kop liepen onze spelers over het veld. Het leek er zelfs op dat enkele spelers een wedstrijdje speelden wie het spel het beste kon vertragen. Deze competitie werd glansrijk gewonnen door eerder genoemde middenvelder.

Op de modieuze kapsels van de heren voetballer is weinig aan te merken. Maar wat er zich onder dat uiterlijk vertoon afspeelt is mij een raadsel. Onder de haardossen lijkt het mentaal niet te kloppen. Hoe bestaat het dat je drie wedstrijden op rij wint en dan in de laatste twee, nul punten scoort? De wedstrijd thuis zakte het team zelfs collectief door de wankele knieën. Waarom probeert zo'n vertragende speler iets wat krom is dan toch recht te praten? Onbegrijpelijk.

Onze aanvoerder is uit een heel ander hout gesneden. Is het vertoonde spel belabberd geweest, dan erkent hij dat. Recht voor z'n raap voor de draaiende camera in termen die niet altijd even fraai en verre van diplomatiek zijn. Twee tegenpolen in één elftal, logisch dat er geen team stond tegenover een zeer middelmatige tegenstander, wiens positieve instelling leidde tot een verdiende overwinning.

Voor mij is hiermee de achilleshiel van het huidige PEC Zwolle bloot gelegd. In de laatste wedstrijd was keken we naar elf tobbende spelers. Iedereen liep voor zichzelf te spelen. En de trainer? Die kon langs de lijn schreeuwen tot hij schor was, maar effectief was hij niet. Hij was de grip kwijt op zijn elftal. En zolang jongens als de 'vertragingskampioen' in deze ploeg rondlopen, zullen er weinig punten worden geoogst.

Punten hebben we heel hard nodig, wil PEC Zwolle boven de degradatiestreep eindigen. De voetballer met grootheidswaanzin kwam er bij mij niet meer in. Dan maar jongens die zich zitten te verbijten op de reservebank. Ze zijn misschien technisch wat minder begaafd dan genoemde lefgozer, maar als ze oog hebben voor een ander levert dat aanzienlijk meer rendement op.

Afgelopen weekeinde bleef PEC zonder puntenverlies. De KNVB honoreerde een verzoek om uitstel van Ajax. In het belang van het Nederlandse voetbal heette het. Competitievervalsing noem ik dat, maar er zijn zaken waar je meer druk om moet maken. Nog elf wedstrijden te gaan om ons supporters te laten zien dat de laatste wedstrijd slechts een 'ongelukje' was.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten