Foto: Han Bouwmeester

Op pad voor kievit en grutto

Zwolle - Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto's akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen.

Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus 'weidevogelbescherming'. Tijdens deze cursus van twee avonden maakt men kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als beschermer ervan. Dit jaar zijn er twee basiscursussen op twee verschillende locaties.

Zwolle - De vrijwilligers gaan met een verrekijker het gedrag van de vogels bekijken. Ze leren hoe ze nesten vinden, eieren herkent en het gedrag van vogels uitlegt. Als het nodig is, worden er stokjes bij de nesten gezet. Boeren kunnen zo hun werkzaamheden aanpassen op de aanwezigheid van nesten en kuikens.

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied en wie actief als beschermer aan de slag wil. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld.

De tweedelige basiscursus start op woensdagavond 6 maart met deel twee op woensdagavond 13 maart locatie Landgoed de Horte in Dalfsen. Een andere mogelijkheid is op woensdagavond 20 maart met deel twee op woensdagavond 27 maart in Zwartsluis. Aanmelden is verplicht via kennisrijk.landschapoverijssel.nl/.

Joop de Haan
Meer berichten