'King' in de verloren wedstrijd afgelopen zaterdag tegen De Graafschap (0-3).
'King' in de verloren wedstrijd afgelopen zaterdag tegen De Graafschap (0-3). (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Kingsley volgt zijn gevoel

Zwolle - Een verloren aanvoerdersband, een afgezegde transfer en op z'n best wisselvallige resultaten van zijn ploeg op het veld. En alsof het nog niet genoeg is komt daar nog eens een rechtszaak van zijn club PEC Zwolle tegen de KNVB overheen. Het zijn tumultueuze weken en maanden voor Zwollenaar Kingsley Ehizibue. "Ik heb gekozen met mijn hart en ben blij dat ik nu hier ben."

(door Erwin Dijk)

De consternatie en ergernis waren vorige week groot in en rond het MAC3PARK Stadion, toen de KNVB bekendmaakte dat de competitiewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle van aanstaande zaterdag verplaatst werd naar woensdag 13 maart. 'In het belang van het Nederlandse voetbal' krijgen de Amsterdammers zodoende meer rust in de voorbereiding op de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid. Gevolg is echter ook dat de Zwollenaren daardoor plotseling drie competitiewedstrijden in acht dagen spelen, terwijl de concurrentie het normale programma afwerkt.

Competitievervalsing, meende de clubleiding, maar verdediger Kingsley Ehizibue maakt zich er niet al te druk over. "Als de KNVB dit beslist, is daar voor ons al spelers niet zoveel aan te doen. Het wordt een drukke week, maar daarvoor moeten we onszelf op scherp zetten. In andere landen gebeurt het regelmatig dat je drie keer in acht dagen moet spelen, dus dat mag geen excuus zijn."

Over de afloop van de arbitragezaak die de clubleiding tegen de KNVB aanspande was dinsdagmiddag nog niets bekend, maar het had weinig gescheeld of de Zwollenaar had zich daar überhaupt niet meer druk over hoeven maken. Vorige maand leek een transfer naar de Italiaanse Serie A-club Genoa in kannen en kruiken, maar op het laatste moment besloot Kingsley alsnog om in Zwolle te blijven. "Het is een mooie club, een mooie competitie en een mooie stad. En het salaris was ook goed. Ik ben daar twee dagen geweest en heb de club en de stad bekeken en de medische keuring had ik al gehad. Maar ik ga af op mijn gevoel en dat zei me dat ik het niet moest doen. Er is niks vervelends gebeurd ofzo, maar als ik zo'n belangrijke beslissing neem, wil ik dat voor honderd procent doen en niet fifty-fifty. Het was de moeilijkste beslissing uit mijn leven. Ik heb veel gebeden tot God en zei uiteindelijk tegen mezelf dat dit niet Gods plan met mij is in het leven."

Zijn beslissing oogstte bewondering, maar ook verbaasde reacties. "Sommigen vonden het gek, maar anderen waren blij. Maar ook al was iedereen er tegen geweest, dan nog had me dat niks uitgemaakt. Ik heb gekozen met mijn hart en ben blij dat ik nu hier ben."

'King' zegt zich te willen focussen op een goede afsluiting van het seizoen dat, op een korte opleving in de eerste weken van 2019 na, tot nu toe teleurstellend verloopt. "We hebben zeker in de eerste seizoenshelft een moeilijke fase gehad, maar dat heeft ons ook gevormd. Zonder strijd is er geen overwinning. We hebben er veel van geleerd, zijn fris begonnen aan 2019 en nu moeten we de dingen die fout zijn gegaan anders doen."

Bij afwezigheid van Bram van Polen was Ehizibue in oktober en november enkele weken aanvoerder van de Zwollenaren, totdat toenmalig trainer John van 't Schip ervoor koos om de band om de arm van Younes Namli te schuiven. Hoe trots hij ook was op het tijdelijke aanvoerderschap, Ehizibue liet zich er niet door van de wijs brengen. "Als de trainer zoiets beslist ga ik daarmee akkoord. Voor mij heeft het niks veranderd, ook niet mentaal. Het was een goede ervaring om aanvoerder te zijn."

Zijn contract loopt na dit seizoen nog een jaar door, dus de kans is groot dat de verdediger komende zomer opnieuw een belangrijk besluit moet nemen over het vervolg van zijn carrière. "Ik wacht af hoe het loopt. Ik heb ambities en sta open voor een mooie transfer. Maar waarheen? Geen idee."

Dat hij momenteel via Hogeschool Windesheim cursussen Spaans en Duits volgt, daar moeten we volgens hem dan ook niet teveel achter zoeken. "Dat doe ik vooral voor mezelf. Ik ben natuurlijk heel veel bezig met voetballen, maar ik vind het ook belangrijk om mezelf op cognitief gebied bezig te houden. Het liefst zou ik een studie doen, maar dat is gewoon erg lastig te combineren met voetballen. Spaans vind ik een mooie taal, dus daar wilde ik graag meer over leren. Toen ik dat vertelde vroeg mijn vader waarom ik er dan niet een cursus Duits bij deed. Ik ben in Duitsland geboren, maar spreek de taal nauwelijks. Ik heb nog neefjes en nichtjes in Duitsland, dus straks kan ik in hun eigen taal met hen praten."

Erwin Dijk
Meer berichten