De Statenmakers, creatieve ondernemers die huizen in de Statenzaal aan de Diezerstraat.
De Statenmakers, creatieve ondernemers die huizen in de Statenzaal aan de Diezerstraat. (Foto Frans Paalman Zwolle)

'Samen' is de kern van de Statenmakers in de Statenzaal

Zwolle - Wie even rondkijkt in de voormalige Leeszaal van de Statenzaal, begrijpt direct waarom iedereen de term 'creatieve broedplaats' gebruikt. Muzikanten, fotografen, acteurs, theatermakers, festivalorganisatoren en politici lopen door elkaar heen en spreken gezellig met elkaar. "Het is een dynamische groep."

Met een foto-expositie van Erik Franssen wordt het startsein gegeven van de officiële samenwerking van de 'Statenmakers': een groep creatievelingen die in de Statenzaal kantoor houdt, en elkaar probeert te inspireren. "We hebben van de gemeente de kans gekregen om hier tot juli gebruik te maken van de ruimtes", vertelt Boudewijn Koops van de Stadsproductie. "In die periode willen wij laten zien dat we onmisbaar zijn."

De Statenmakers willen de bijzondere locatie open en bereikbaar houden voor de Zwollenaren. "Het moet een podium voor Kunst, Cultuur en Democratie worden", vertelt Ilona Kevelham, ook van de Stadsproductie en de Koorbazen. De eerste activiteit in het kader van democratie was direct een bijzondere: een lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen in de oude Statenzaal. "Het is toch mooi dat we zoiets neer kunnen zetten, en dat we hier in de Leeszaal met exposities en een bar de Zwollenaar weer naar binnen kunnen krijgen", vindt Koops.

Ook Rob Bults, aanjager van onder meer Zwolle Unlimited en het Wereld Beroemde Verhalen Festival, is enthousiast over de samenwerking. "Ik ben bijna dagelijks in de Statenzaal te vinden", zegt hij enthousiast. "We spreken elkaar als Statenmakers heel vaak. Met Boudewijn en Ilona bijvoorbeeld, overleg ik regelmatig. Als een van ons even vastloopt in een creatief proces, kunnen de anderen meedenken en helpen." De kracht zit volgens hem in de diversiteit van de groep. "We hebben gevestigde namen, maar ook opkomende talenten in deze wereld. Amateurs en professionals. Alle belangrijke culturele festivals en mensen zitten hier. Juist doordat we hier allemaal zitten, kunnen we elkaar versterken."

Dat vindt ook Kevelham. Terwijl de bezoekers de foto's van de expositie bekijken, kijkt zij tevreden om zich heen. "De politiek wil graag creatieve broedplaatsen in Zwolle creëeren. Dat kun je van bovenaf opleggen, of je kunt het vanuit intrinsieke motivatie laten ontstaan. Dat gebeurt hier." Bults is het met haar eens. "Zelfs als we hier weg zouden moeten, zouden we bij elkaar blijven. Dit bevalt te goed."

Want de toekomst van de Statenmakers is nog onzeker. "De gemeente laat iedereen een plan schrijven, wat hij met de Statenzaal wil doen", vertelt Koops. "Daar wordt in september over beslist. Het zou zonde zijn als dit naar een commerciële partij gaat. Wij willen dus laten zien dat wij onmisbaar zijn." Bults heeft het idee dat dat al zo is. "Kunst, cultuur en democratie. Dat is de motor voor innovatie. Die drie punten krijgen hier alle ruimte."

Rik Kapitein
Meer berichten