Ouasim Bouy houdt Feyenoorder Steven Berghuis van de bal.
Ouasim Bouy houdt Feyenoorder Steven Berghuis van de bal. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Bouy leeft in Zwolle bij de dag

Zwolle - Acht clubs prijken er inmiddels op zijn palmares, maar – zeker cijfermatig gezien – is Ouasim Bouy het best op zijn plek bij PEC Zwolle. Ook onder Jaap Stam is de middenvelder in zijn derde uitleenperiode een vaste waarde. "Met volgend seizoen houd ik me nog totaal niet bezig."

(door Erwin Dijk)

Niet dat hij onder John van 't Schip niet aan spelen toekwam, maar de trainerswissel heeft voor Bouy zeker niet slecht uitgepakt. Waar de vorige trainer hem de laatste maanden van 2018 vaak gebruikte als centrale verdediger, is Bouy onder leiding van Jaap Stam weer 'gewoon' middenvelder. "Ik heb fijn met meneer Van 't Schip samengewerkt, dus niks ten nadele van hem, maar nu sta ik wel weer op mijn eigen positie. Onder meneer Jans heb ik in mijn eerdere periodes bij PEC ook centraal achterin gestaan, maar dat was pure noodzaak. Ik ben altijd middenvelder geweest, dus daar speel ik ook het liefst."

Het lijkt een vast patroon in zijn loopbaan. Wanneer Bouy bij zijn club niet aan spelen toekomt, is er in Zwolle altijd een plek voor hem. Nadat zijn tweede verhuurperiode bij PEC erop zat en zijn contract bij het Italiaanse Juventus afliep, tekende hij in de zomer van 2017 een vierjarig contract bij Leeds United, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland. "Ik had een aantal opties, maar bij Leeds kreeg ik het beste gevoel, vooral vanwege de mensen met wie ik gesproken heb."

Verhuurd

Tegelijk werd afgesproken dat Bouy eerst een jaar verhuurd zou worden aan het Spaanse Cultural Leonesa. Daar speelde hij slechts een handvol wedstrijden, toch riepen de Engelsen hem al in januari weer terug naar Leeds. "De wedstrijden die ik in Spanje speelde, ging het wel goed, maar Leeds haalde mij terug omdat ze echt een plan met mij hadden. Ik zou gaan spelen, maar in diezelfde week werd de manager ontslagen. Het zat dus tegen. De timing was gewoon heel slecht."

Omdat de nieuwe trainer Paul Heckinbottom met de voormalige Engelse landskampioen koos voor het ouderwetse 'kick-and-rush-voetbal', belandde Bouy op het tweede plan. De rest van het seizoen kwam hij geen minuut meer in actie en ook in de aanloop naar de huidige jaargang leken zijn kansen op speeltijd beperkt. Leeds United had in de Argentijnse voetbalprofessor Marcelo Bielsa inmiddels alweer een nieuwe manager, die veel waarde hechtte aan wedstrijdritme. "Daar hamerde hij erg op. Tijdens de voorbereiding werd me wel duidelijk dat ik niet veel zou gaan spelen, dus heb ik mezelf de vraag gesteld: 'Wat wil je?' Ik heb gekozen voor stabiliteit en een bekende omgeving. Ik wilde niet opnieuw naar een nieuwe club."

Voor de derde keer in vier seizoenen nam de Amsterdammer daarom de wijk naar Zwolle, waar hij in de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen begin september zijn rentree maakte. Langzaamaan kreeg hij meer speelminuten, om uiteindelijk weer een basisplaats te veroveren. "Vorig jaar heb ik natuurlijk een moeilijk jaar gehad, dus dit jaar wilde ik weer zoveel mogelijk voetballen. Ik weet wat ik kan en fysiek heb ik het altijd goed voor elkaar, maar ik heb continuïteit nodig. Dat heb ik nu, dus dan komen de prestaties vanzelf."

Abdelhak

Terug in Zwolle koos de voormalige Ajacied voor rugnummer 34: het nummer van Abdelhak Nouri, die anderhalf jaar geleden op het voetbalveld in elkaar zakte en ernstig hersenletsel opliep. "Ik ken hem heel goed. In de jeugd van Ajax was hij min of meer mijn kleine broertje. Dat maakte het des te pijnlijker toen ik het nieuws hoorde. Bij Zwolle was nummer 34 nog vrij, dus dit is mijn manier om hem te eren."

Met Bouy zoals inmiddels gebruikelijk op het middenveld, bleef PEC Zwolle ook zaterdagavond tegen SC Heerenveen (1-1) ongeslagen in 2019. Over zijn voorganger geen kwaad woord, maar de Zwollenaren hebben volgens Bouy wel degelijk baat bij de aanpak van Jaap Stam. "Hij schept een bepaalde duidelijkheid en dat is goed voor ons. We hebben vanaf het begin meteen goed kunnen samenwerken."

Met contracten bij Juventus en Leeds United en verhuurperiodes aan Brescia, Hamburger SV, Panathinaikos, Palermo, Cultural Leonesa en PEC Zwolle is zijn carrière tot nu toe op z'n minst grillig te noemen. Weliswaar loopt zijn contract in Engeland na dit seizoen nog twee jaar door, of hij na de zomer daadwerkelijk in het wit van Leeds te bewonderen valt, is nog ongewis. Al te ver vooruit kijken heeft de middenvelder afgeleerd. "Met volgend jaar houd ik me nog niet bezig. Ik focus me op dit seizoen, volgend jaar zien we wel verder."

Erwin Dijk
Meer berichten