Dirigent Hetty Bolt repeteert met de leden van Oud Goud in De Nieuwe Haven.
Dirigent Hetty Bolt repeteert met de leden van Oud Goud in De Nieuwe Haven. (Foto: Frans Paalman )

Optreden Oud Goud in Plantagekerk

Zwolle - Dat muziek een bijzondere uitwerking heeft op mensen, is wel bekend. Margret Boksebeld en Hermien Mulder ervaren dat elke week, als ze met de dementerenden van Oud Goud zingen. "Het is een schot in de roos."

(door Rik Kapitein)

Deze zomer is het vijf jaar geleden dat het koor Oud Goud werd opgericht. "Hermien en ik werkten allebei als vrijwilliger bij het Alzheimer Café", vertelt Boksebeld. "Daar werd vaak óver de dementerenden gesproken, maar er werd weinig mét hen gedaan. Af en toe hadden we een avond met muziek, dan zagen we de dementerenden opbloeien."

En zo ontstond het idee voor Oud Goud. Het koor bestaat uit dementerenden en hun begeleiders. "Een heel diverse groep, waar ook veel nieuwe vriendschappen ontstaan." In Hetty Bolt werd een dirigent gevonden, met wie de groep elke maandagavond van 7 tot 8 uur repeteert. "Ze leidt de groep heel goed", vindt Mulder. "We zingen niet alleen de bekende klassiekers."

Sterker nog: aanstaande zaterdag geeft Oud Goud een concert in de Plantagekerk, waar nog twee koren aan mee zullen doen. Met een van die twee, Kinderkoor Konstantijn, zingen de ouderen 'Happy' van Pharell Williams. "Toch best een hip nummer", knipoogt Boksebeld. "We willen laten zien dat dementie niet alleen iets negatiefs is. Het is natuurlijk een verschrikkelijke ziekte, maar dementerenden hebben ook plezier, en kunnen ook nieuwe dingen leren."

Zo'n groot concert geef Oud Goud niet vaak. "We treden normaal gesproken zo'n twee à drie keer per jaar op. Het moet niet teveel worden voor de dementerenden", vertelt Mulder. "Maar dit keer willen we het groter aanpakken, samen met SamenZwolle. We hebben subsidie gekregen van het Buurtcultuurfonds en het Fonds Amateurkunst. Hierna organiseren we ook nog vier keer een meezingavond, elk kwartaal een", vertelt Boksebeld. "We treden iets meer in de openbaarheid. Want dementerenden kunnen meer dan mensen denken. Dat willen we laten zien."

Het concert in de Plantagekerk begint aanstaande zaterdag, 16 februari, om 15 uur en is gratis toegankelijk. Aan het concert doen ook Kinderkoor Konstantijn, Vocal Group On-Cue en Rapper Rik mee.
In het koor zelf is ook nog plaats voor geïnteresseerden. Dementerenden, maar ook vrijwilligers die koorleden willen ophalen en begeleiden kunnen zich aanmelden via kooroudgoud@gmail.com.

Rik Kapitein
Meer berichten