Leroy, of Roy El Kei, timmert al jaren aan de weg als techno-dj en stond op grote festivals als 'Fusion Of Dance', Kingsland en Solar festival.
Leroy, of Roy El Kei, timmert al jaren aan de weg als techno-dj en stond op grote festivals als 'Fusion Of Dance', Kingsland en Solar festival. (Foto: Erik Delobel)

Crowdfunding gestart voor zieke dj Roy El Kei: ‘Roy Against MS’

Zwolle - 'Help Roy naar Mexico voor een stamceltherapie', luidt de oproep van familie, vrienden, collega's en zakenpartners van de Zwolse dj Roy El Kei. Met de crowdfunding campagne 'Roy Against MS' willen ze 75.000 euro inzamelen om de reis, behandeling en revalidatie van de Zwollenaar te bekostigen. In het weekend is al een bedrag van 22.500 euro ingezameld.

Leroy Konjanan is 35 jaar als hij in november 2017 te horen krijgt dat hij een agressieve vorm van MS heeft. De populaire dj en producer met artiestennaam Roy El Kei realiseert dan nog niet hoe dit zijn leven gaat beïnvloeden.

Tot zijn lichamelijke gezondheid eind 2018 verslechterd: stress en angst zorgen ervoor dat hij veel afvalt. Hij kampt met 'brainfog', een soort wazige toestand waarin hij zich constant bevindt. Externe prikkels van bijvoorbeeld grote groepen mensen brengen hem in verwarring en putten hem uit. De muziekstudio die hij samen met zijn oom afgelopen jaar bouwde is af, maar hij heeft er nog niet in kunnen werken.

Stamceltherapie is vooralsnog de enige behandeling tegen MS die mogelijk is. ,,Een behandeling waarbij stamcellen uit het bloed worden gehaald en in een medisch laboratorium worden gefilterd. Nadat het lichaam met een chemokuur is behandeld worden die schone cellen teruggeplaatst in het lichaam."

Omdat die niet is goedgekeurd in Nederland, moet hij uitwijken naar het buitenland wat een kostbaar traject is. Gesteund door familie, vrienden en bekenden begint Roy nu een crowdfunding campagne. "Eigenlijk is dat niets voor mij", aldus Roy. "Ik heb nog nooit mijn hand opgehouden. Heb altijd zelf mijn broek opgehouden. Maar ik heb geen keuze. Ik ben het verplicht aan mezelf en familie en bekenden om alles te doen wat mogelijk is om beter te worden."

"Ik ben nu al bezig om mijn lijf gezonder te maken, zodat ik op mijn gezondst ben als ik die therapie in ga. Ik ben gestopt met roken, drinken en ik heb mijn eetpatroon verbeterd. Maar ik moet nog meer doen. Via een Amerikaans onderzoek van mijn ontlasting kan ik een compleet op mijn lijf toegeschreven dieet krijgen. Welke groenten moet ik niet meer eten, welke juist wel? Wat is de beste voeding voor mijn lijf?

Daarnaast ga ik de vullingen in mijn tanden laten vervangen door biologische vullingen. De zware metaal in die vullingen zouden een grote trigger zijn voor auto-immuunziektes zoals MS. Deze metalen lekken continu in je bloedbaan. Daarnaast ga ik de komende maanden detoxen. Met behulp van capsules, alle parasieten en zware metalen uit je lichaam halen en ook resten van drugsgebruik. Dat 'af en toe een pilletje' van voorheen, dat was natuurlijk niet goed. Ik heb daar nooit bij stil gestaan. Daarom wil ik dit nu vertellen en mensen ervan bewust maken. Ik hoop over een krap half jaar zo schoon en sterk mogelijk te zijn als ik naar Mexico ga voor de stamceltherapie."

De bedoeling is om 75.000 euro in te zamelen. Dat geld moet de reis, de behandeling en het revalidatieproces bekostigen. In juni wil Roy afreizen naar Mexico, één van de landen waar de stamceltherapie wel wordt uitgevoerd. "Het kan ook in India of Rusland, maar ik heb een beter gevoel bij Mexico", zegt Roy. "Ook omdat ik mensen heb gesproken die de behandeling daar al hebben ondergaan." De inzameling stopt daarna niet direct. ,,Mogelijk kunnen we met de hiervoor opgerichte stichting daarna voorlichting geven en nog meer mensen helpen."

Leroy, of Roy El Kei, timmert al jaren aan de weg als techno-dj en stond op grote festivals als 'Fusion Of Dance', Kingsland en Solar festival. Hij is de bedenker en organisator van technofeest DEEP, dat op 9 februari zijn tienjarig bestaan vierde in Hedon, vanaf het begin thuisbasis voor dit populaire dancefeest. Het lustrumfeest was de aftrap voor de crowdfunding. Hedon schaart zich volledig achter Roy en zijn inzamelingsactie. "DEEP is één van onze populairste feesten en wij werken al tien jaar met veel plezier samen met Roy", aldus Paul van 't Veer, danceprogrammeur van Hedon. "Natuurlijk steunen wij Roy en deze campagne."

Via de website www.royagainstms.com kan gedoneerd worden. Daar is ook informatie te vinden over MS, de stamceltherapie en de 'roadmap' met alle acties voor Roy op zijn weg naar Mexico.

Joop de Haan
Meer berichten