Foto:

1.300ste koppeling in 14 jaar voor Maatje op Maat

Zwolle - Student Evita en Maatje Marijke kregen vorige week speciale aandacht tijdens hun koppeling door Maatje op Maat van Landstede Groep. Samen zijn zij het 1.300ste koppel dat in veertien jaar tijd door Maatje op Maat bijeen is gebracht. Maatje Marijke draait al zo'n acht jaar mee. Evita is de dertigste student die ze helpt.

Nabil Sahhar, grondlegger van Maatje op Maat reikte de bloemen en waardebon uit. "De eerste ontmoeting tussen een student en het Maatje is altijd een magisch moment, soms ook een beetje spannend voor beide", vertelt ze.

"Het is de eerste keer dat ze elkaar treffen, gaat het klikken? Alsof het een blind-date is. Al gauw wordt de kennismaking als vertrouwd ervaren, zeker wanneer de student voelt dat het Maatje, zich vrijwillig en belangeloos voor hem in zet."

Maatje op Maat is ontstaan, vanuit de wetenschap dat er ondanks de structurele zorg die het onderwijs biedt, sommige jongeren zijn, die extra steun kunnen gebruiken. Dat geldt zowel binnen als buiten de school. Daarnaast waren er in de begintijd oud-medewerkers die met pensioen gingen en hun skills nog voor de organisatie konden en wilden inzetten.

Nabil Sahhar zag de mogelijkheden om deze twee partijen: student en oud-medewerker, met elkaar in verbinding te brengen. Zo is Maatje op Maat veertien jaar geleden ontstaan.

Inmiddels zijn het niet alleen meer oud-medewerkers vanuit het onderwijs die fungeren als Maatje. De groep Maatjes is uitgebreid met veel betrokken burgers. Ze hebben diverse achtergronden en motieven om zich als vrijwilliger in te zetten voor de jeugd en voor hun toekomst.

Zo ontstaat een win-winsituatie en dat is in wezen de participatiesamenleving in de praktijk, met als doel voortijdig schooluitval tegen te gaan. In 85 procent van de gekoppelde studenten door Maatje op Maat, levert het op dat de student op school blijft en niet voortijdig afhaakt.

Joop de Haan
Meer berichten