Said Bakkati tussen hoofdtrainer Jaap Stam en collega-assistent Gert Peter de Gunst.
Said Bakkati tussen hoofdtrainer Jaap Stam en collega-assistent Gert Peter de Gunst. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Said Bakkati bij PEC Zwolle terug op oude nest

Zwolle - Ook op de Zwolse bank was de explosie van vreugde zondagmiddag enorm, na de sensationele 4-3 zege op FC Utrecht. Onder de nieuwe trainer Jaap Stam, die zijn inmiddels vaste assistent Said Bakkati in zijn kielzog meenam, kent PEC Zwolle in 2019 een vliegende start. "Ik zag in mijn tijd als speler al dat Jaap hoofdtrainer zou worden", aldus die laatste.

(door Erwin Dijk)

De afspraak lag er al sinds hun vertrek bij het Engelse Reading in april vorig jaar: Jaap Stam, Said Bakkati en ook Andries Ulderink zouden samen op zoek gaan naar een nieuwe club. Die laatste kon in een eerder stadium aan de slag kon bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika, maar Stam en Bakkati bleven verbonden. Toen de Hoonhorster zich eind december voor anderhalf jaar aan PEC Zwolle verbond, nam hij die andere voormalige verdediger van de club in zijn kielzog mee. "We hadden afgesproken om het samen te gaan doen. Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt in de voetballerij, maar we zijn blij dat het op deze manier kon. Jaap en ik vullen elkaar goed aan. We snappen elkaar en zijn altijd eerlijk tegenover de ander. We kennen elkaar natuurlijk ook al heel lang."

De twee kwamen een kleine tien jaar geleden voor het eerst met elkaar in aanraking, toen Bakkati als rechtsback nog de Zwolse clubkleuren verdedigde en Stam als assistent van eerst Jan Everse en later Art Langeler de eerste stappen in zijn trainerscarrière zette. "Dat was een mooie tijd, daar heb ik erg van genoten. Jaap trainde toen regelmatig specifiek met de verdedigers, bijvoorbeeld met mij en Eric Botteghin. Daar heb ik veel van geleerd. Ik zag toen al dat Jaap later hoofdtrainer zou worden. En we werden nog kampioen ook."

Het kampioensjaar 2011/2012 in de eerste divisie was ook het laatste seizoen van de geboren Groninger, die gedurende zijn voetbalcarrière eerder uitkwam voor SC Heerenveen, ADO Den Haag en Go Ahead Eagles. "Mijn contract werd niet verlengd, maar ik ging toch wel met een trots gevoel weg. In mijn laatste jaar speelde ik niet zo heel veel meer, maar ik had nog wel een aantal assists waaruit we doelpunten maakten die uiteindelijk belangrijke punten voor de titel opleverden. Zo zie je maar dat je ook als wisselspeler belangrijk kunt zijn. Dat is iets wat ik ook als trainer vaak zeg."

Die trainerscarrière startte al voordat hij twee jaar later bij FC Emmen een punt achter zijn spelersloopbaan zette en vanuit de jeugdopleiding van de Drentse club maakte hij in 2015 al de stap naar Jong Ajax, om voor het eerst een trio te gaan vormen met Stam en Ulderink. Die samenwerking werd een jaar later voortgezet, toen het Engelse Reading Stam klaar achtte voor het grote werk. Na een slecht jaar hoopte de club met de voormalige Oranje-international en de zijnen aan het roer de stap vanuit het Championship naar de Premier League te maken. "We hebben daar een hele mooie tijd gehad. Het eerste seizoen ging het hartstikke goed en haalden we uiteindelijk de top drie."

Reading plaatste zich voor de finale van de play-offs. Het treffen met Huddersfield Town op Wembley werd ook wel de 'wedstrijd van 195 miljoen' genoemd, vanwege de enorme hoeveelheid aan tv-gelden en andere inkomsten die er op het spel stond. De Premier League lonkte, maar de ploeg van de Nederlanders verloor na strafschoppen. "We stonden zelfs twee gemaakte penalty's voor. Enorm jammer, maar het was wel heel mooi om mee te maken met 80.000 mensen op de tribune. De sfeer was geweldig."

Nadat de club die zomer van 2017 van Thaise in Chinese handen overging, bleven de goede resultaten in het daaropvolgende seizoen uit en stapelden de problemen zich op. Het Nederlandse trio werd verantwoordelijk gehouden en in april op straat gezet. Bakkati bleef nog een paar maanden in Engeland om te genieten van de Engelse natuur, de rijke geschiedenis en het Londense stadsleven, maar ging in augustus terug naar Nederland.

Het ontslag van John van 't Schip maakte in december een einde aan die rustige periode. "Het trainingskamp was meteen een goede leerschool voor onszelf en voor de groep. We moesten de jongens natuurlijk leren kennen en we hebben als eerste geprobeerd om wat meer structuur aan te brengen in ons spel. Op het moment dat het even niet loopt hebben ze vastigheden nodig, om op terug te kunnen vallen. De jongens hebben het goed opgepakt en zijn er meteen fris en vol tegenaan gegaan. Zelf houd ik me in eerste instantie voornamelijk bezig met de trainingen, zowel voor de hele groep als individueel en daarnaast analyseer ik wedstrijden. Mijn rol is dus heel afwisselend en erg leuk."

Erwin Dijk
Meer berichten