Foto:
Column

Hoe blijf jij vitaal?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In januari was het thema veranderen. Deze keer schrijf ik over de positieve invloed van muziek op stress en ons brein. Muziek ontspant, inspireert en regenereert. Het activeert hersengebieden die stress en pijn afremmen en zorgt voor de aanmaak van gelukshormoon oxytocine. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bekend van aansprekende tv-colleges, maakt zich daarom hard voor het terugkeren van muziek in het onderwijs. Zelf merk ik ook wat muziek doet. Het laat me relaxen of ik krijg juist zin om te gaan swingen, afhankelijk van waar mijn behoefte ligt of door geraakt word.

Zingen, ook zo heerlijk en gezond. Ik dacht dat ik het niet kon (dat hoorde ik ook van mensen om me heen), maar zanglessen bij Sigrid Hof brachten een doorbraak in het wel durven zingen. Ruim een jaar geleden sloot ik me in Zwolle aan bij het 'Uit de toon talent koor', voor mensen die graag zingen, maar het niet (denken te) kunnen. Wat heerlijk om met allemaal soortgenoten deel uit te maken van zo'n koor en samen te lachen als het vals klinkt en ondertussen te leren hoe het beter kan.

Toen Grootkoor Zwolle zich meldde voor een kerstconcert met Karin Bloemen in de Spiegel deden zeven koormaatjes mee. Ik was onder de indruk van hun kooroptreden en enthousiasme. Het leidde ertoe dat we nu met vijftien koormaatjes deel uitmaken van het Grootkoor dat eind maart optreedt met opera- en musicalliedjes, onder andere the Phantom of the Opera. Wow, vooral ook heel bijzonder om dat samen te doen.

Recent Brits onderzoek laat zien dat samen zingen de saamhorigheid en empathie versterkt en zorgt voor verbroedering. Bovendien vermindert zingen de werkstress, zegt Erik Scherder. Dat ervaar ik ook zo, want op dat moment ben ik even alleen met zingen bezig en verdwijnen alle malende gedachten, het zorgt voor flow. Jaren geleden werd ik al geraakt door de prachtige film 'As it is in Heaven' waar een dirigent ging zingen met mensen in zijn geboortedorp, waar veel onderling gedoe was. Het effect was indrukwekkend qua saamhorigheid en zang.

Vorige week werd ik geïnspireerd door de plannen van columnist Ben Groenendijk om zangles in het verzekeringspakket te doen, publieke bijeenkomsten en overleggen met zang te laten openen en het plan voor een Nootfonds om bedrijven te stimuleren om koren te formeren. Goed idee!

Maar niet alleen zingen of een instrument bespelen hebben een positieve invloed op stress. Dat geldt ook voor muziek luisteren. Muziek komt volgens Erik Scherder binnen bij de hersenstam en daar zitten onze meest vitale functies namelijk bloeddruk, ademhaling en hartregulatie. "Klanken zijn ons bestaan". Hij maakt verder duidelijk dat muziek bijdraagt aan een betere verbinding van onze hersenhelften en het vormen van je persoonlijkheid. Muziek van 60-80 beats per minuut schijnt het beste te werken tegen stress. Bekende antistressnummers zijn Air van Bach en Watermark van Enya. Ik probeerde Air uit bij mijn workshop Stressles(s) vorige week en kreeg daar positieve feedback op.

Wat ga jij doen met muziek om je vitaliteit te vergroten?

Met vitale groet,
Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht, www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten