Kleermaker Anne Marie van der Veen. "Ik geef erg om kleding die goed gemaakt is." (foto: Sigrid Aalfs)
Kleermaker Anne Marie van der Veen. "Ik geef erg om kleding die goed gemaakt is." (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: Sigrid Aalfs)

Anne Marie van der Veen geeft gedragen kleding een tweede leven

Zwolle - Kleding weggooien in de vuilnisbak; voor sommigen gewoon, voor anderen een gruwel. Een van die anderen is Anne Marie van der Veen van Kunstzinnig Textiel. "Mijn missie is de textielberg verkleinen door gedragen kleding met nog goede onderdelen te gebruiken tot nieuw draagbare kledingstukken. Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. En ook door kleding op maat te maken, of samen met mijn cursisten; daar heb je langer plezier van, en kleding is dan duurzaam."

(door Sigrid Aalfs)

Van der Veen is ambachtelijk kleermaker, en werkt dus in de wereld van textiel. "Er is zoveel textiel, en ik vroeg me op een gegeven moment af wat mijn rol daarin is. Ik voel me daar verantwoordelijk voor. Eerst bedacht ik de textielberg te verkleinen door niet meer te kopen. Maar daar zijn bedrijven en consumenten niet blij mee, en het is ook niet reëel. Mensen hebben toch kleding nodig. Toen hield ik het heel dicht bij mezelf door te beseffen wat ik zelf nodig had. In mijn werk zijn dat dertien kledingstukken, voor formele en informele activiteiten."

In de expositie 'Leven in aandacht' in het Stedelijk Museum in 2016 leverde ze daar een bijdrage aan. De kledingstukken die toen afgebeeld stonden toen, draagt ze nog. De kleermaker houdt dan ook workshops 'Dertien kledingstukken om dertig dagen goed gekleed te gaan'.

"Een goed gemaakt kledingstuk gaat lang mee. Hiermee bedoel ik een kledingstuk met een stof van goede kwaliteit, in een kleur en model wat je staat. De kwaliteit van het product moet goed zijn. Ik probeer ook in al mijn workshops en naailessen mijn cursisten te vertellen over de textielberg. Als kleding niet meer goed is, dan kan het naar de kledingcontainer. Je draagt dan ook bij aan de kringloop. Daarna wordt kleding geselecteerd op bruikbaar en niet-bruikbaar. De bruikbare stoffen zijn grondstof voor nieuwe producten. Wist je dat een derde van nieuwe kleding nooit aan een lijf komt? Zoveel wordt er geproduceerd. Het wordt gewoon weer vervezeld, vreselijk. Dat is mijn zorg."

Van der Veen maakt ook kleding voor bijzondere mensen met bijzondere wensen, zoals zij dit noemt. "Voor mensen in een rolstoel, of voor mensen met een allergie voor synthetische stoffen, of voor iemand met maten buiten de reguliere confectie. "Ik maak dan eerst een passend patroon en daarna het kledingstuk, allemaal van hoogwaardige kwaliteit."

In het atelier van de kleermaker is alles gericht op zelf maken. "Iets heeft altijd meer waarde, zeker gevoelswaarde, als iets zelf gemaakt is. Meer dan als je iets kant-en-klaar koopt. Je hebt er zelf aandacht, energie en liefde in gestoken, zo groeit de gevoelswaarde. En het is zo waardevol een kledingstuk van een dierbare te gebruiken, voor een nieuw kledingstuk."

De volgende workshop 'Dertien kledingstukken om dertig dagen goed gekleed te gaan' is op maandag 4 maart.

www.kunstzinnigtextiel.nl

Joop de Haan
Meer berichten