Programmamaker Arjan Broers zoekt met de Inspiratiedag aansluiting bij het maatschappelijke debat.
Programmamaker Arjan Broers zoekt met de Inspiratiedag aansluiting bij het maatschappelijke debat. (Foto: Rutger Heijmerikx)

Workshops voor kerkelijk werkers: inspiratiedag intimiteit en kerk

Zwolle - 'Liefde, lijf en kerk: een mislukte drie-eenheid': het is nogal een constatering. Zeker wanneer het van een kerkelijke organisatie komt. En toch is dit de titel van de aanstaande Inspiratiedag in het Dominicanenklooster. Inspireren en mislukt, in één titel bij elkaar? Ja, vindt programmamaker Arjan Broers. "In de Kerk is er al eeuwen veel mis gegaan rondom lichaam, liefde, intimiteit. Om het in de toekomst beter te kunnen doen is bezinning nodig." Het klooster nodigt professionals en vrijwilligers van de Kerk daarom uit om op 14 februari met dit thema aan de slag te gaan.

(door Carijn Oomkens)

De 3de-eeuwse heilige (of heiligen) Valentinus was de beschermer van de liefde. In de Dominicanenkerk aan de Assendorperdijk wordt zelfs een reliek van de heilige bewaard. Een wat aandoenlijk klein, oud, mysterieus pakketje van papier. Wat er in dat pakketje zit weet ook programmamaker Arjan Broers niet. Het geeft ook niet, tot de verbeelding spreekt het des te meer. Uitgerekend op Valentijnsdag houdt het klooster in samenwerking met Luce, het centrum voor religieuze communicatie van de universiteit in Tilburg, de Inspiratiedag over intimiteit.

Het onderwerp van seksueel misbruik binnen de Kerk wordt op de Inspiratiedag niet geschuwd. "Gek genoeg heeft de kerkelijke traditie veel moeite met het lichaam en seksualiteit. Denk aan onthouding, het lichaam als bron van zonde. Het komt in de kerkelijke geschiedenis steeds weer terug. Binnen de cultuur van de Kerk is er ook veel verlegenheid over intimiteit. Terwijl het geloof begint met Jezus Christus zegt: Dit is mijn lichaam. Hoe fysiek wil je het hebben?", stelt Broers.
Het klooster wil met de Inspiratiedag meedoen met het maatschappelijke debat, vertelt hij.

"Wij zijn er als kerk vaak op momenten dat de mens is op zijn kwetsbaarst is, zoals bij een uitvaart. Wij hebben daar een bepaalde rol bij, en daar moet je je als kerkelijk werker bewust van zijn. En je moet er goed mee om kunnen gaan, zonder bezig te zijn met 'ik geef die persoon een hand in plaats van een omhelzing', of 'de deur kan beter open blijven tijdens dit gesprek'."

Professionele en vrijwillige werkers in de kerk krijgen op de Inspiratiedag handreikingen voor spirituele en persoonlijke ontwikkeling in workshops en lezingen. Psycholoog dr. Anke Bisschops vertelt over de noodzaak tot psychosociale ontwikkeling, theoloog prof. Erik Borgman legt uit waarom de kerk over liefde en lichaam moet blijven spreken. Kerkhistoricus dr. Arnold Smeets bespreekt inspirerende voorbeelden uit de kerkgeschiedenis en dominicanes Holkje van der Veer verdiept zich in het persoonlijk gebed. In het programma is ook ruimte voor het lichaam, onder meer met een kloostermaaltijd en meditatiesessies. Deelname kost veertig euro, inclusief maaltijd. Inschrijven kan online:

https://www.kloosterzwolle.nl/programma/liefde-lijf-en-kerk-een-mislukte-drie-eenheid/

Carijn Oomkens
Meer berichten