Foto Frans Paalman Zwolle

Busbrug geopend met sport, theater, verhalen, muziek, lekker eten en nieuwe én oude bussen

Zwolle - Een eenmalig, uniek en gratis festival op het terrein van de busbrug en het nieuwe busstation, dat is het Busbrug Festival op zaterdag 9 februari. Van 10.00 tot 20.00 uur staat deze plek in het teken van sport, theater, verhalenvertellers, muziek, lekker eten en natuurlijk nieuwe en oude bussen.

Een unieke kans voor iedereen uit Zwolle en omgeving om één keer vrij over de busbrug en het nieuwe busstation te lopen. Een dikke week later nemen de stad- en streekbussen de busbrug en het busstation in gebruik. Vanaf het nieuwe busstation vertrekken dan zo'n 1.800 busritten per dag.

Vrijdag 25 januari is het programma van het festival door onder andere wethouder Ed Anker bekend gemaakt. "Onze busbrug is klaar, het busstation van Zwolle gaat eindelijk naar de andere kant van het station", zei hij. "Veel Zwollenaren hebben meegeleefd en het afgelopen jaar gezien dat er volop gebouwd werd. Wat een prestatie van de bouwers en wat kunnen we als Zwolle trots zijn op het resultaat. Het wordt nu echt van ons allemaal. En dat vieren we met het Busbrug Festival op 9 februari Kom allemaal kijken, loop voor één keer over de busbrug en geniet van alle activiteiten voor jong en oud. Vanaf 17 februari rijden de bussen vanaf de zuidkant van het station en begint de bouw van de ondergrondse fietsenstalling aan de noordkant voor maar liefst 5.475 fietsen. Want we bouwen verder aan het Zwolle van de toekomst."

Busbrugloop

Speciaal voor sportliefhebbers is er 's ochtends een recreatief hardloopevent: de Busbrugloop. De route voor kinderen tot en met 12 jaar is circa 2 kilometer lang, zij starten om 10.00 uur. Iedereen die ouder is dan 12 jaar kan om 10.30 uur starten om één of twee rondjes van circa 3 km te lopen over onder meer de busbrug en het nieuwe busstation. Deelname is gratis. De Busbrugloop is een recreatief hardloopevent zonder tijdregistratie. Iedereen die de loop volbrengt is een winnaar. Er is plek voor 902 deelnemers, een knipoog naar de datum van de loop: 9-02. Aanmelden voor de Busbrugloop is noodzakelijk en kan tot en met 31 januari via www.zwolle.nl/busbrugfestival. Tijdens de Busbrugloop is het nieuwe busstation en de busbrug uitsluitend toegankelijk voor de deelnemers aan het hardloopevent.

Theater, verhalen, museum

Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom op het nieuwe busstation en op de busbrug en zijn er volop activiteiten op deze plek. De busbrug en het nieuwe busstation zijn dan onder andere het decor van verschillende nieuwe en oude bussen. Er zijn verhalen vertellers en er is muziek en theater. Tot 17.00 uur kan er, samen met de drie Zwolse kunstenaars die de kunstuiting op de buskap ontwierpen, een stadsbus beschilderd worden. Ook is er voor jonge en oude techniekliefhebbers een rondleiding onder de busbrug door medewerkers van BAM, de bouwer van de busbrug. In het projectkantoor van ProRail, dat vanaf het festivalterrein te bereiken is, kunnen de festivalbezoekers foto's en videobeelden van de bouw van de busbrug zien.

Uniek is ook het mini museum over de 'Schutte bussen' dat alleen deze middag te bezichtigen is op het nieuwe busstation. Schutte is de grondlegger van het busvervoer in Zwolle. In dit minimuseum is het mogelijk om terug in de tijd met foto's en bussen van toen.


Om 17.00 uur trappen de Koorbazen het muzikale avondprogramma af. Om 18.00 uur start een optreden van De Grote Karaoke Show, een bekende Zwolse band, met speciaal voor deze gelegenheid gastoptredens van bekende Zwolse artiesten: Rico, Aïrto, Harm Wolters en Vincent van The Cool Quest. Na deze Zwolse helden is het de beurt aan het publiek om op het podium hun favoriete lied ten gehore te brengen, ondersteund door live muziek van De Grote Karaoke Show. Het avondprogramma is om 20.00 uur afgelopen.

Programma en tijden

Jong, oud, sportievelingen, bewonderaars van bussen, cultuur- en muziekliefhebbers: er is voor ieder wat wils op 9 februari. Bekijk het hele programma en de tijden via www.zwolle.nl/busbrugfestival.

Deelname aan de activiteiten is gratis. Het festivalterrein is bereikbaar via de reizigerstunnel onder het Zwolse treinstation. Om het Busbrug Festival te bezoeken via de reizigerstunnel is geen OV-pas nodig.

Speciaal voor festivalbezoekers doet NS aan beide kanten van de tunnel van 9.30 tot 21.00 uur persoonlijk het OV-poortje open.

Joop de Haan
Meer berichten