Wielerronde Assendorp in 1951.
Wielerronde Assendorp in 1951. (Foto: Dolf Henneke, collectie Historisch Centrum Overijssel)

Lezing 'Assendorp, niet zomaar een Zwolse wijk'

Zwolle - Op uitnodiging van Allemaal Zwolle vertelt Herman Aarts, auteur van het boek 'Assendorp, niet zomaar een Zwolse wijk', vrijdag 8 februari over de ontwikkeling van Assendorp en wat de wijk zo bijzonder maakt.

Eeuwenlang is Assendorp niet meer dan een boerenstreek buiten de stadsmuren. Alles verandert als Zwolle een aansluiting krijgt op het spoorwegnet en de spoorwegen achter het station een grote werkplaats vestigen voor het onderhoud van aller spoormaterieel. Honderden medewerkers van de werkplaats vinden in Assendorp een woning, Assendorp wordt spoorwijk. Na de sluiting van de werkplaats in de jaren 30 van de vorige eeuw en vooral na de Tweede Wereldoorlog is de wijk er slecht aan toe. Geleidelijk komt Assendorp er weer bovenop en ontwikkelt zich, met behoud van het oorspronkelijke karakter, tot een levendige wijk met veel sociale samenhang, en een wijk waar men graag woont.

De lezing is op vrijdag 8 februari in Waanders In de Broeren. De eerder geplande lezing 'De vroege boekdrukkunst' gaat niet door. Studenten van ArtEZ Conservatorium omlijsten de avond met muziek. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree is gratis. De lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle. Graag inschrijven via mail naar: communicatie@waandersindebroeren.nl

Joop de Haan
Meer berichten