'In parallel', een olieverfschilderij van Saskia Dingelstad is één van de geëxposeerde werken.
'In parallel', een olieverfschilderij van Saskia Dingelstad is één van de geëxposeerde werken. (Foto: Saskia Dingelstad)

Palet wordt in weekend ook galerie

Zwolle - Kunstenaarsvereniging Palet gaat een kunstgalerie in het Paletgebouw aan de Bagijneweide openen. De eerste expositie is te zien gedurende de weekenden van 2 en 3 februari, en 9 en 10 februari. Er wordt werk getoond van Ellen Dijkhuis en Saskia Dingelstad (schilderijen) en Evelyn Broere (sculpturen).

Diezerpoort - Het idee om een eigen galerie op te richten leefde al langer bij Palet. "Wij beschikken over een prachtig gebouw met twee grote ateliers die in het weekend ongebruikt blijven", zegt voorzitter Frida Hengeveld. "Daarom willen we een van die ateliers in het weekend inrichten als galerie. Het is een schitterende ruimte met een prachtige lichtinval, uitstekend geschikt om kunst te exposeren."

Dat gebeurde al twee keer per jaar tijdens de open atelierdagen. "Toen kwam ook de gedachte: Waarom doen we dit niet vaker? We willen werk van minstens twee kunstenaars laten zien, en die hoeven niet per se lid van onze vereniging te zijn. We willen juist graag verbinding zoeken met andere kunstenaars, en dat past ook goed in het cultuurbeleid voor de regio van de gemeente Zwolle."

Wethouder van cultuur Monique Schuttenbeld opent de galerie openen.

Palet bestaat sinds 1947, en is de oudste kunstenaarsvereniging van Zwolle. Inmiddels zijn er vele andere groeperingen actief op kunstgebied. "Samenwerken met elkaar staat bij onze vereniging hoog in het vaandel, en dat willen we actief naar buiten brengen, ook naar andere kunstenaars toe."

De schilderijen van Dijkhuis tonen een fascinatie met kleding, gedrapeerd rond de menselijke figuur. In sommige van haar schilderijen is echte textiel verwerkt, waardoor bij wisselende lichtinval de voorstelling bijna tastbaar wordt gemaakt door de subtiele nuances in de stofuitdrukking.

Dingelstad schildert onderwerpen uit het dagelijks leven, maar zo indringend dat deze boven de werkelijkheid lijken te worden uitgetild. Verstilde stukjes tijd, met mensfiguren als in een schimmenspel, op weg naar hun punten van bestemming.

Meer berichten