Foto: Joop de Haan
Column

Wie wordt burgemeester?

Sterretje in mijn voorruit. Dus in alle vroegte naar het nieuwe onderkomen van mijn garage helemaal achteraan op Hessenpoort, of moet ik zeggen in Nieuwleusen-Buiten? Tijdens de werkzaamheden even het centrum in is geen optie meer dus moet ik mij tijdens de reparatie wel installeren in de – eerlijk is eerlijk – fraaie en gerieflijke wachtruimte met panoramazicht op de werkplaats. Schrale troost, ik zit er niet alleen. Mede lotgenoten doden hun tijd met koffiedrinken, krantlezen of werken op de laptop. Onvermijdelijk komt het tot een gesprek. "Bent u niet die columnist van de Peperbus?", zo begint het voorzichtig. Ontkennen heeft geen zin en nieuwsgierig wacht ik de tweede vraag af.

Die tweede vraag is verrassend. "Wie zou volgens u de nieuwe burgemeester van Zwolle moeten worden?" vraagt een mij volstrekt onbekende Volvo-rijder. Ik voel onmiddellijk vele ogen en oren op mij gericht. Natuurlijk heb ik hier ideeën over, maar of dit nu de plaats is om die te ventileren?

Het speculeren over de vraag wie Henk Jan Meijer nu moet gaan opvolgen gebeurt de laatste tijd toch al te pas en te onpas. Dat daarbij namen worden genoemd is niet zo vreemd, eigenlijk wel logisch. Verbazingwekkend is wel dat, ondanks het feit dat men unaniem tevreden is over de huidige burgervader, de naar voren gebrachte namen worden gekoppeld aan kwaliteiten die bij Henk Jan Meijer blijkbaar ernstig worden gemist. Een soort 'De koning is dood, leve de koning' , maar dan wel op het verkeerde moment. Zelfs vooraanstaande Zwollenaren laten zich verleiden tot uitspraken dat de nieuwe man of vrouw "best wel wat meer trots mag uitstralen", "nadrukkelijker op de voorgrond mag treden", "zich sterker mag profileren voor de sociaal zwakkere Blauwvingers en jongeren" en "een sterkere carnavalsbeleving aan de dag mag leggen". Anders gezegd, Henk Jan Meijer was toch niet op alle fronten zo'n geslaagde burgemeester.

Dat valt mij tegen van die prominenten. Ik vraag me ook af of ze dit zullen herhalen op Henk Jan's afscheidsreceptie. Ik denk het niet. Hij heeft het immers negentien jaar prima gedaan. Natuurlijk, hij had sinds zijn aantreden de (economische) wind bepaald niet tegen. Maar het is de kunst daarvan gepast gebruik te maken. Daarnaast stond hij boven alle partijen en van schandalen of twijfels over integriteit is nooit enige sprake geweest. Kom daar anno 2019 nog maar eens om in dit landje van roeptoeterende, neoliberale opportunisten.

Dus om niet in dezelfde fout van de prominenten te vervallen leek het mij beter maar niet op de vraag van de Volvorijder antwoord te geven. En dat doe ik dus ook niet op deze plaats. Er was immers alle gelegenheid voor iedere Zwollenaar om mee te denken in de zoektocht naar ons nieuwe boegbeeld via de site zwolle.nl/mijnburgemeester. De vertrouwenscommissie, die een profielschets gaat opstellen, kan van deze inbreng gebruik maken. Ik ben bijzonder benieuwd wat er uit deze consultatie naar voren is gekomen. Ik hoop een profiel gebaseerd op ervaring, overzicht en verbindingskracht. Voor de profilering, het geschreeuw van de daken, de trots en het carnaval geneuzel hebben we in de stad immers al voldoende prominenten beschikbaar.

Frits Smit
 

Joop de Haan
Meer berichten