Foto: Frans Paalman

Pieter van Essen neemt elke ochtend een verfrissende duik in de IJssel

Zwolle - Een eenzame zwemmer in de IJssel: minstens vier keer per week fietst Pieter van Essen 's ochtends om half acht over de dijk naar de Veerboot tussen Zwolle en Hattem, voor een frisse duik in de rivier. "Het geeft me energie. Een paar minuten in het koude water, daarna ben ik de hele dag warm. En het versterkt mijn auto-immuunsysteem; ik ben nooit ziek."

Dat er afgelopen week sneeuw langs het water lag, maakt hem niets uit. "Ik zwem juist liever in de winter dan in de zomer, want in de zomer is het water niet zo koud."Of hij niet voor gek wordt verklaard? "Die reactie krijg ik wel vaak ja", lacht Pieter van Essen. Daar trekt hij zich echter niets van aan. Minstens vier keer per week fietst hij om half acht 's ochtends naar de IJssel, om daar zo'n vijf minuten te zwemmen. Ook in de winter.

"Het koude water, de sneeuw, de oostenwind: het geeft een kick." Van Essen geeft toe dat de frisse ochtendduik verslavend is. "Het is heerlijk om te doen. Als ik 's ochtends een paar minuten in het koude water heb gelegen, ben ik de rest van de dag warm." Hij vertelt dat het winterzwemmen een eeuwenoude traditie is. "De Chinezen deden dat al duizenden jaren geleden, en ook de Romeinen namen regelmatig een koud bad." Volgens hem is dat rond 1800 gestopt. "Toen kwam het verwarmde water en warmere huizen. Sindsdien kunnen we minder goed tegen de kou."

Voor Van Essen begon het allemaal vrij simpel. "Ik volgde Wim Hof, 'the Iceman' al een tijdje. Ik ben toen thuis begonnen in een bak met koud water, tot mijn knieën ongeveer. Het is de Kneipp-methode, zoals die in Duitsland bekend is." In de zomer zwom hij al wel eens in de IJssel. "Toen bedacht ik dat ik ook prima in de winter in de IJssel zou kunnen zwemmen. Sindsdien fiets ik een paar keer per week naar de aanlegplaats van 't Kleine Veer. Daar ga ik het water in." Tijdens zijn fietstocht komt hij steeds dezelfde mensen tegen Vooral in de winter, minder in de zomer. Dan is het water veel te warm, dat is niet aantrekkelijk." Gevaarlijk is het volgens hem niet, om in de IJssel te zwemmen. "Ik blijf rustig bij de kant. Het is ook meer zitten dan zwemmen, dus ik kom niet in de buurt van de vaarroutes."

Van Essen ziet veel voordelen in zijn ochtendritueel. "Het lichaam wordt door de kou echt aan het werk gezet. De bloedcirculatie komt goed op gang, en omdat het lichaam hard werkt, vernietigt het direct alles wat vreemd is. Ik werk nu 17 jaar op Windesheim: in die tijd ben ik nog geen dag ziek geweest. Daarnaast schijnt het ook goed te zijn tegen bepaalde soorten reuma." Bovendien krijgt hij veel energie van de frisse duik. "Na de dip in het water fiets ik naar huis, ontbijt ik, en stap ik weer op de fiets naar school. Onderweg naar mijn werk voel ik mijn lichaam opwarmen. Vanaf dan heb ik het de hele dag warm." En 's ochtends vroeg in de IJssel zitten heeft nog een pluspunt: "Ik kom de mooiste dingen tegen in de natuur. Zoals die grote maansverduistering vorige week, dat is prachtig om de dag mee te beginnen. Maar ik heb ook wel eens een otter voorbij zien zwemmen, en ik zie altijd vissen en rivierkreeftjes. Het is een prachtig gebied."

Zijn collega's vinden het maar een rare hobby. "Ik probeer ze wel uit te dagen mee te gaan, maar dat is nog niet gelukt. Ze durven die kou blijkbaar nog niet aan. Maar iedereen kan dit: je kunt je lichaam juist heel goed trainen. Begin maar eens met koud afdouchen." Of anderen nou meedoen of niet: Van Essen is nog vaak te vinden in de IJssel. "Ik wil niet meer zonder."

Rik Kapitein
Meer berichten