Foto: Henry Dijkman
PEC Zwolle

Mike van Duinen went aan Zwolle

Zwolle - Je kunt een Hagenees wel uit Den Haag halen, maar Den Haag niet uit een Hagenees. Niettemin heeft Mike van Duinen het 'onwijs naar zijn zin' bij PEC Zwolle. Buiten het veld is hij een van de gangmakers en ook in het veld is hij met zijn snelheid en inzet een aanjager. Nu alleen de punten nog. "Als we maar zo snel mogelijk uit de degradatiezorgen komen."

(door Erwin Dijk)

"Het resultaat overheerst", zegt Mike van Duinen wanneer hij zijn eerste half jaar in Zwolle analyseert. "En dat was natuurlijk niet goed. Zelf ben ik nog wel goed begonnen, maar daarna was het ook een aantal wedstrijden wat minder. Desondanks heb ik denk ik wel van waarde kunnen zijn." De Hagenees begon het seizoen als spits, speelde enkele wedstrijden op het middenveld, maar kwam de laatste maanden vooral als linksbuiten in actie. "Op die positie kan ik met mijn snelheid ook goed uit de voeten. Het maakt me eigenlijk niet uit waar ik speel, als we maar zo snel mogelijk uit de degradatiezorgen komen."

Zijn transfer had afgelopen zomer wel wat weg van een soapserie. Al wekenlang was duidelijk dat de clubleiding de pijlen op de Haagse aanvaller gericht had, maar PEC Zwolle en Excelsior kwamen er lange tijd onderling niet uit. "Het was een onrustige periode. Op een gegeven moment dacht ik zelfs dat het er niet meer van zou komen. Ik hoorde dat het gat te groot bleef en dat PEC verder zou gaan zoeken. Uiteindelijk hebben we allemaal wat water bij de wijn gedaan en zijn we er toch uitgekomen. Ik had zelf ook een sterke voorkeur voor PEC Zwolle. Ik had het bij Excelsior goed naar mijn zin, maar dit is normaal gesproken toch wel een stap omhoog. Er was ook belangstelling van Groningen en een paar clubs uit het buitenland, maar er sprak veel vertrouwen uit dat ze hier zoveel moeite hebben gedaan om mij te halen."

Dat hij een stap naar het buitenland niet zo zag zitten, kwam mede door zijn Duitse avontuur van enkele jaren terug. In 2015 maakte hij de overstap van 'zijn' ADO Den Haag naar Fortuna Düsseldorf, maar een groot succes werd het niet. Na twaalf wedstrijden met één doelpunt en een trainerswissel werd de Hagenees in de winterstop verhuurd aan Roda JC, om een zomer later bij het Rotterdamse Excelsior alweer terug te keren in de Randstad. "Sportief is het niet geworden wat ik ervan gehoopt had, maar ik vond het wel een verrijking voor mijzelf als persoon om in het buitenland te wonen. Je leert nieuwe mensen kennen en je moet jezelf staande houden. Aan de andere kant: je hoort iedereen altijd zeggen dat het buitenland zo mooi is, maar persoonlijk hecht ik er veel waarde aan dat ik mijn familie en vrienden regelmatig kan zien. Dat is voor mij belangrijk."

Eigenlijk is Overijssel wel genoeg 'buitenland' voor hem. "Ik zou het liefst in Den Haag wonen, daar ben ik opgegroeid. Ik woon nu in Zwolle en dat went wel. Maar ik ga nog wel regelmatig terug. Als we op zaterdagavond spelen, stap ik zondag na de uitlooptraining in de auto en ben ik lekker anderhalve dag in Den Haag. Dat vind ik prettig."

Het is niet dat hij het niet naar zijn zin heeft bij de club, integendeel. "Vorig jaar bij Excelsior had ik het ook geweldig leuk. Toen dacht ik dat ik nooit zoiets weer zou krijgen, maar het kan dus wel. We hebben een hartstikke mooie groep en zien elkaar ook buiten de club regelmatig. Dan gaan we bijvoorbeeld ergens voetbal kijken of naar de bioscoop."

Die goede sfeer in de groep is niet in de laatste plaats te danken aan hemzelf. Wanneer er op een training of in het spelershome iets te dollen valt is een grap of opmerking van Van Duinen nooit ver weg. "Of ik de gangmaker ben? Dat denk ik wel ja, met nog een aantal anderen. Ik houd van een dolletje, dat hoort er ook bij in de voetballerij."

Nu is het aan Van Duinen en de zijnen om die goede sfeer ook om te zetten in resultaten. "Ik denk dat we er klaar voor zijn. We hebben goed getraind, in delen van wedstrijden goed gespeeld en Jaap Stam maakt op mij een goede indruk. Hij is duidelijk, recht voor de raap en drukt op zijn eigen manier zijn stempel."

Vier doelpunten maakte de aanvaller tot nu toe, maar op een gewenste productie voor dit seizoen laat hij zich niet vastpinnen. "Ik heb veel als linksbuiten gespeeld en dat is toch anders dan als spits. Maar ik kan ook belangrijk zijn zonder doelpunten." Wel haalde PEC Zwolle met de Duitse spits Lennart Thy een concurrent voor hem in huis, hoewel daar het vertrek van de Italiaan Gianluca Scamacca tegenover staat. "Ik wist dus dat er een spits bij zou komen. Het maakt mij niet uit, zolang ik er zelf maar in sta."

Erwin Dijk
Meer berichten