Bram van Polen verdedigt uit in het thuisduel met NAC Breda, in december (0-0).
Bram van Polen verdedigt uit in het thuisduel met NAC Breda, in december (0-0). (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Van Polen wil revanche in 2019

Zwolle - Het dramatische jaar 2018 is achter de rug, met Jaap Stam als nieuwe roerganger gaat PEC Zwolle in het nieuwe jaar de strijd aan om zo snel mogelijk uit de degradatiezorgen te komen. In het Spaanse Mijas bereidde de ploeg zich voor op de hervatting van de eredivisie. "Mooi dat we nu een tweede seizoenshelft hebben om er nog iets van te maken", aldus aanvoerder Bram van Polen.

(door Erwin Dijk)

Hij is toch al niet iemand die om de hete brij heen draait, maar zelden was Bram van Polen zó uitgesproken als na de laatste wedstrijd van 2018. Mede door een vroege rode kaart voor keeper Diederik Boer had PEC Zwolle zojuist in Venlo met 2-0 verloren van VVV en de aanvoerder was er he-le-maal klaar mee. "We hebben weer een kutweek gehad, het is een kutseizoen, een kut-2018", zo foeterde hij.

Het was een passend einde van een dramatische decembermaand, waarin de club vroegtijdig afscheid nam van trainer John van 't Schip. "Ik was niet de enige die er klaar mee was hoor, dat gold voor de hele club. We kregen klap op klap, met als dieptepunt het ontslag van Van 't Schip. Het is niet alleen een trainer die ontslag krijgt, maar ook gewoon een mens die zijn baan verliest. Dat is triest. Echt verrast was ik niet. Niemand wilde dat dit zou gebeuren, maar we zagen wel aankomen dat de situatie onhoudbaar werd, ook vanuit de supporters."

Een kleine maand later is de stemming in Zwolle een stuk opgewekter. Tien dagen na het ontslag van Van 't Schip presenteerde de club Jaap Stam als de man die PEC Zwolle dit seizoen voor degradatie moet behoeden. "Ik hoorde al vrij snel van Gerard Nijkamp dat Stam de enige kandidaat was en dat ze vol voor hem wilden gaan. Ik was blij dat het vóór het trainingskamp geregeld was, want nu had de trainer mooi de tijd om zijn ideeën te bespreken, zonder dat de druk er gelijk vol op staat."

Zodoende vertrokken selectie en staf begin deze maand voor het vierde jaar op rij naar het Zuid-Spaanse Mijas. "De velden, het hotel en andere faciliteiten zijn daar altijd top. En het was nog mooi weer ook. De sfeer was goed en het was ook wel lekker om samen even weg te zijn."

De nieuwe oefenmeester Stam maakte ondertussen een prima indruk op de verdediger. "Hij weet goed wat hij wil. Hij is hard, maar ook eerlijk en sociaal. Een heel slimme man, dat merk je aan alles." Hoewel hij in Engeland al ruim anderhalf seizoen eindverantwoordelijke was bij Reading, is de trainer Stam in Nederland nog een tamelijk onbeschreven blad. Het grote publiek zal zich voornamelijk de harde topverdediger herinneren, die onder meer voor (toen nog) FC Zwolle, PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax speelde. "Maar dat beeld is slechts één kant van hem. Ik merkte aan een aantal journalisten dat ze eigenlijk bijna bang voor hem waren. Ze vroegen zich af of hij ons wel het vertrouwen kan geven dat we nodig hebben, maar dat kan hij juist wel. Ik heb al een keer wat langer met hem gesproken. Gewoon over voetbal, de club en onze gezinnen en dan merk je dat het ook een heel sociale man is."

Niet alleen het elftal als geheel, ook persoonlijk heeft de aanvoerder een lastige eerste seizoenshelft achter de rug. Hij begon het seizoen als linksback, verloor zijn basisplaats, keerde weer terug in het elftal als centrale verdediger, was wekenlang geblesseerd aan zijn knie en maakte pas in december weer zijn rentree. De laatste wedstrijden onder Van 't Schip speelde hij als verdedigende middenvelder. "Toen ik met Thomas Lam centraal achterin stond hadden we misschien wel onze beste periode tot nu toe. Die positie op het middenveld heb ik zo goed mogelijk ingevuld, maar iedereen weet natuurlijk dat ik geen middenvelder ben."

Met de verloren oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen van afgelopen vrijdag (3-1) als graadmeter, treedt Van Polen zaterdag tegen Feyenoord vermoedelijk weer aan als centrale verdediger. "Dat is ook de plek waar ik voor ga."

Om de onderste plaatsen zo snel mogelijk te verlaten, versterkte PEC zich in de winterstop met middenvelder Pelle Clement en spits Lennart Thy en ook de komst van de Japanse jeugdinternational Yuta Nakayama was dinsdag naar verluidt vrijwel rond. "Het ziet er goed uit wat ze tot nu toe laten zien, vooral in balbezit. We hebben sowieso een ploeg met een hoop potentie, maar daarmee alleen ga je het niet redden. Wat we op de training laten zien, moet nu ook in de wedstrijden zichtbaar worden. Het is mooi dat we nu een tweede seizoenshelft hebben om er nog iets van te maken."

Erwin Dijk
Meer berichten