Foto:
Column

Verkeerd beeld

Tussen de kerstkransen en oliebollen daverde het rondom onze plaatselijke trots PEC Zwolle. Nog voor de kerst werd de trainer uit zijn lijden verlost door de directie. Iets meer dan een week later kwam de leiding van de club met een nieuwe trainer. Supporters hadden al ver voor het ontslag van Van 't Schip de naam van Jaap Stam gedropt. Uiteindelijk kozen de directeuren ook voor hem. Supporters tevreden en kwamen gelijk met gedroomde en onhaalbare versterkingen op de proppen, want van deze selectie loopt men niet over van vertrouwen.

Door het dolle heen waren de media. Ze richtten een waar circus op: 12 cameraploegen, 10 journalisten van de schrijvende pers en 9 fotografen hieven hun kerstreces op om nieuws van een dag eerder op te kloppen. De winterkomkommer 2018 gaat wat mij betreft naar Twente. RTV Oost zond de persconferentie 'live' uit. Een 'vertoning van hooguit vijf minuten, waarvan de nieuwe trainer nog geen minuut vulde. Of je hiermee je bestaansrecht bewijst, betwijfel ik.

De media en ook de communicatieafdeling van de club zelf doen er alles aan om het positieve vergrootglas op mijn club te leggen. Ik ben ze er dankbaar voor, maar tegelijkertijd maken ze me kriebelig. Uiteraard ben ik blij met de berichtgeving over de komst van nieuwe spelers. Alhoewel de technisch directeur bij hoog en bij laag beweerde dat de selectie eredivisie waardig is, zijn er de afgelopen dagen al twee nieuwe spelers gepresenteerd en een paar richting de uitgang verwezen. Alsof ze verlossers zijn. Dat terzijde.

Ik raak over de rooie dat de media en de club het beeld oproepen dat het goed gaat komen. Eerst zien, dan geloven. De nieuwelingen hebben bij hun eerdere clubs nauwelijks wedstrijden gespeeld. Om in de eredivisie te blijven zijn soldaten nodig die direct klaar staan om dat gevecht te leveren. Ik krijg nu het idee dat we reservisten hebben opgeroepen. Daar win je de oorlog niet mee.

Uit het Spaanse trainingskamp waar de selectie, staf en directie verblijven, krijgen we gelikte plaatjes voorgeschoteld. Verslagen van klaverjasavonden en een stukje over een verzorger die ballen uit het ravijn vist. Als je daar niet door heen kijkt, krijg je het idee dat er geen vuiltje aan de lucht is. Ik snap dat wel, want er moeten kaarten voor de komende duels worden verkocht en de kranten moeten vol.

Laten we alstublieft waakzaam blijven bij de mooiste club van Nederland. We beginnen straks met een aantal pittige wedstrijden, te beginnen met Feyenoord thuis. Dat is geen appeltje-eitje. Ook niet met een trainer die Jaap Stam heet.

Ik hoop dat hij in de tijd die hem is gegeven een team kan smeden van de jongens die ons vorig jaar behoorlijk in de steek hebben gelaten. Die pijn is niet een, twee, drie bij mij verdwenen. Zij zijn aan zet om weg te komen uit de onderste regionen. Als dat lukt ben ik heel tevreden. Slechter dan in 2018 kan ik me niet voorstellen… Ik wens u een mooi 2019.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten