Foto:

'Kunst in Huis': voor elk wat wils in Cultuurhuis Stadshagen

Zwolle - Momenteel exposeren vijf kunstenaars in Cultuurhuis, binnen de expositie 'Kunst in Huis'. Kunstbemiddelaar Gea Bosscher selecteerde de vijf kunstenaars. "Kunst in Huis staat voor wat de kunstenaars in huis hebben, wat ze maken, hoe ze het maken, wat ze in hun atelier hebben, en wat ze willen laten zien", legt Bosscher uit. Er zijn schilderijen in diverse stijlen te zien, en keramiek.

(door Sigrid Aalfs)

Twee kunstenaars die beiden schilderen, zijn Jolan Kroes uit Raalte en Jolanda Brinkhuis uit Dedemsvaart. Kroes maakt abstracte schilderijen, Brinkhuis maakt vooral realistisch werk. Beiden gebruiken acrylverf, waardoor goed te zien is wat er mogelijk is met dit materiaal.

Een drieluik van Kroes heet 'Verbinding'. "Het slaat op het onderbuikgevoel, wat moet kloppen, ik werk heel intuïtief. " Kroes' werk valt op door het felle kleurgebruik, en de abstracte vormen. Met zwart experimenteert ze enigszins, en ook met resten verf, grind, of fietsband. "Ik werk heel spontaan, begin niet met een potlood eerst lijnen op te zetten, maar ik knal gelijk de verf op het doek."

De kunstenaar vindt overal inspiratie. "Ik verzamel allerlei dingetjes, bijvoorbeeld een paar oude handschoenen, die leg ik in een kast om ooit te gebruiken. Ik heb 24 uur per dag ideeën. Ik heb drie herseninfarcten gehad, waardoor ik alles wat ik rechts kon, links heb moeten leren, en zelfs nu beter kan. In het verleden laste ik, dat kan ik nu niet meer, maar zie toch geen beperkingen. Ik wil altijd alles zelf doen, wil geen hulp bij dingen. Ben positief ingesteld, en ga door; er zijn ergere dingen in het leven; ik ben heel tevreden."

Brinkhuis schildert over het algemeen wat ze ziet, soms heel gedetailleerd, en voegt daar dingen aan toe. Ze maakt ook portretten in opdracht van mens en dier. Natuur, zoals bos, dieren en bloemen komen vaak terug in haar werk."Ik zet een schilderij op met behulp van een paletmes, en daarna ga ik verder met kwasten. Net als Jolan vind ik mijn inspiratie ook overal; ik kan bijvoorbeeld geïnspireerd raken doordat ik iemand op het strand zie; daar maak ik foto's van, om later te gebruiken voor een schilderij. Soms schilder ik iets na. Het hangt van mijn stemming af wat ik maak. Ik werk heel geordend en netjes, zonder schort."

Brinkhuis heeft veel creatieve ideeën in haar hoofd, en door te concentreren op het schilderen, geeft het haar rust.

Beide kunstenaressen vinden dat iedereen kunst in huis hoort te hebben. "Mensen denken snel dat iets duur is, maar dat is niet altijd zo, dat is soms een vooroordeel. Veel werken die hier te zien zijn, zijn betaalbaar. En je bent zoveel origineler door iets op te hangen dat is gemaakt door een kunstenaar, dan iets uit een winkel."


De expositie in Cultuurhuis Stadshagen, aan de Werkerlaan 1, is nog te zien tot en met donderdag 31 januari.

Joop de Haan
Meer berichten