Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (FotoPersBuro Frans Paalman)
Column

Opnieuw beginnen

2019! Ik hoop dat jij en je kind(eren) een positief en gezellig nieuw jaar tegemoet gaan. Zo'n eerste week van het jaar is een mooi moment om meer te vertellen over de manieren waarop je kinderen ondersteunt bij een nieuw begin.

Laten we simpel starten. Je kind is bezig met een tekening maar opeens word je opgeschrikt door hartverscheurend gehuil. De tekening wordt verscheurd en je kind brult ''Ik kan ook echt niet tekenen''. Een mooi antwoord van jou is dan ''Deze is nog niet gelukt''. In het woordje nog zit ruimte om het opnieuw te proberen. Het is niet nodig dat je je kind uitgebreid troost of toch de tekening waardeert (''Hij was toch best mooi?''). Je kunt beter uitstralen dat dingen zo nu en dan anders lopen dan verwacht of zelfs mislukken. Je kunt samen kijken of er of een andere tactiek nodig is en dan moedig je je kind aan om opnieuw te beginnen. Hierdoor breng je je kind veerkracht bij. Op Internet vind je het plaatje van een leertrap. Dit is een tekening die inzichtelijk maakt dat leren in stapjes gaat. Bij het oefenen van een nieuwe vaardigheid of het leren van moeilijk huiswerk is dit een handig hulpmiddel. Het is een positief beeld voor kinderen om te zien dat het niet in één keer hoeft.

In mijn werk begeleid ik regelmatig kinderen die opnieuw moeten beginnen na een verhuizing of een overstap naar een andere klas. Dat is spannend. Het begint bij de verwachtingen. Het kost een paar maanden om je draai te vinden in een nieuwe situatie. Dat mag je jezelf gunnen. Ook vertel ik over groepsvorming. In eerste instantie loopt het grootste deel achter een leiderstype aan, maar na een tijdje durven mensen te kiezen voor dát groepje waar ze zich fijn bij voelen. Daarnaast oefenen we manieren waarop je jezelf kan laten zien in een nieuwe klas. Hoe begin je een gesprek en wat vertel je dan over jezelf? We bespreken overlevingstechnieken voor de pauze en mogelijke hulpbronnen. Dit helpt.

Opnieuw beginnen na een scheiding is ook één die regelmatig voorbij komt. Kinderen (en volwassenen trouwens net zo goed) hebben echt de tijd nodig om te wennen aan een ander toekomstperspectief. Niet meer samen in één huis of samen op vakantie. Aparte huizen, aparte vakanties. Hier is een cyclus van een jaar een normale periode om te hanteren. Dan zijn alle belangrijke gebeurtenissen (verjaardag, feestdagen, vakanties) een keer voorbij gekomen en kan het acceptatieproces beginnen.

Opnieuw beginnen levert ook echt iets op. Je merkt dat je creatief bent en flexibel. Je leert doorzetten en positief te denken. Je zult zien dat je mooie ontmoetingen hebt en nieuwe vrienden kan maken. Zo ontdekken kinderen dat dingen veranderen en dat je je daar ook comfortabel bij kan voelen. Misschien is het volgende citaat van Pablo Picasso een mooi motto voor 2019 : ''Ik begin met een idee en dan loopt het anders''. Ik wens je veel mooie ideeën toe!

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach. Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten