Foto: Joop de Haan

Vertrouwen in 2019?

Als van uitstel afstel komt, dan is de twee weken gelden aangenomen motie in de Tweede Kamer tegen de nieuwe plannen van verkeersminister van Nieuwenhuizen voor Lelystad Airport een goed bericht. Maar ik blijf waakzaam. Wat de dividendbelasting was voor Mark Rutte is Lelystad Airport voor Cora. Zelfs nu vrijwel niemand meer voor haar plannen is, geeft ze aan toch alles op alles te zetten in Brussel om een zelfstandige ontwikkeling inclusief vrachtverkeer voor Lelystad mogelijk te maken. De show must go on en daar moet alles, ook de leefbaarheid in ons land, voor wijken. Politieke afspraken lijken voor haar alleen te bestaan om te worden verbroken.

Maar gelukkig denken de drie andere regeringspartijen daar toch iets genuanceerder over. Verzet bij CDA, D66 en CU tegen de laatste konijnen uit de hoge hoed van de minister lijken nu voor een omkering in het denken te zorgen. Hierdoor is mijn vertrouwen in de politiek weer wat gegroeid. Voorzichtig wil ik dan ook proosten op een uitstel van de opening van Lelystad, hopelijk tot in 2023 wanneer het luchtruim opnieuw ingedeeld moet zijn. Een heerlijk vooruitzicht, met dank aan al diegenen die zich het afgelopen jaar in woord en daad hebben verzet tegen de schandalige 'Schiphol-lobby'.

En nu ik toch aan het bedanken ben past daarbij ook dank aan alle organisaties in de stad die zich inzetten om de Zwolse samenleving een beetje beter te maken. Het zijn er velen, maar ik wil er hier eentje uitpikken. De Stichting Hervormd Weeshuis betekent al decennia veel voor de minder bedeelden in onze stad. Tot 1953 via fysieke weeshuizen maar na sluiting van de het laatste huis via een Stichting, waar alle bezittingen van dat moment in werden ondergebracht. In 2018 werd maar liefst ruim twee ton aan projecten in de stad gedoneerd. Steun kreeg onder andere het maatjesproject 'Hart voor Zwolle' dat tracht eenzame ouderen uit hun isolement te halen.

De Stichting Babyspullen, die zorgt voor hulp aan baby's die in armoe worden geboren, werd financieel geholpen. Maar er is ook culturele ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een project dat jongeren laat deelnemen aan een musical en een project dat de jeugd laat kennis maken met klassieke muziek. Stuk voor stuk projecten die het leven aangenamer maken. Mooi dat hiervoor aandacht is, het leven is immers meer dan werken aan economische groei alleen.

Dat klassieke muziek een mensenleven kan verrijken werd mij vorige week weer eens duidelijk bij de uitvoering van de Messiah door de Nieuwe Philharmonie en Koor uit Utrecht in onze Grote Kerk. Wat een belevenis in zo'n indrukwekkende ruimte. Ik had meer Zwollenaren een plekje in de kerk gegund. Opgebeurd door de prachtige muziek en de besluitvorming in Den Haag liep ik na afloop de feestelijk verlichte binnenstad in. Optimistisch en met vertrouwen. Vertrouwen in 2019!

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten