'Troep' is theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Ilse Bos. (foto: The Young Ones)
'Troep' is theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Ilse Bos. (foto: The Young Ones) (Foto: )

The Young Ones maakt troep

Zwolle - Na twee jaar van verhuizen en verplaatsen is The Young Ones neergestreken op haar nieuwe loods aan de Grote Voort. En daar wordt troep gemaakt, in de breedste zin van het woord. 'Troep' is de nieuwe winterproductie van The Young Ones, die te zien is van donderdag 27 december tot en met zondag 6 januari.

De voorstelling is een vindingrijk commentaar op een samenleving waar geen kind, gemeenschap of stukje land zich kan onttrekken aan de greep van de overheid. In deze theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Ilse Bos kijken de bezoekers naar de wereld door de ogen van groepsoudste Pola, die samen met haar 'troep' aan kinderen woont op een woonboot op het 'vieze landje', op een vergeten plekje aan de IJssel woont.

De dertien kinderen zijn niet echt broertjes en zusjes van elkaar en hebben allerlei achtergronden en eigenaardigheden en wonen op de woonboot zonder begeleiding van volwassenen. Pola heeft als oudste de verantwoordelijkheid op zich genomen van de verzorger van het stel. Maar daar nemen de school en de jeugdzorg geen genoegen mee. Onder de hoge druk van een wanhopige gevecht om bij elkaar te blijven neemt de wereld om de kinderen heen steeds surrealistischer vormen aan.

'Creativiteit zonder 'troep' te maken bestaat niet. 'No mud no flower'", zegt Regisseur Jeroen Kriek over Troep. "Experiment is nodig voor veerkracht en verandering. Dit geldt voor elke ontwikkeling. Of het nu het artistieke proces is, of de opvoeding, of de ontwikkeling in de maatschappij, in het onderwijs, in de wetenschap of in het bedrijfsleven. Een te streng systeem is niet creatief meer. Alleen als je niet bang bent komen de engelen op je schouder zitten."

Het jeugdboek 'Troep' is een hartstochtelijk pleidooi voor hoogst noodzakelijke creatieve kreukelzones en rafelranden, waar mensen van alle leeftijden en culturen elkaar in vrijheid kunnen ontmoeten en buiten het zicht en de controle hun eigen vorm van samenleven kunnen ontwikkelen.

Het muziektheaterspektakel wordt gespeeld door veertig jonge spelers en twee professionele acteurs en is de eerste grote voorstelling waarbij The Young Ones de deuren van de nieuwe theaterloods openzet voor het grote publiek.

Kaarten voor 'Troep' zijn te koop via de website.

www.theateryoungones.nl

Joop de Haan
Meer berichten