Foto Frans Paalman

'Kerst vier je samen'

Zwolle - Jorien Mater, Joep Emmen en Rik van Ommen, drie docenten van Landstede Sport & Bewegen en de aan hen toevertrouwde studenten, hebben zeventig (eenzame) ouderen vorige week onder het motto 'Kerst vier je samen' een gezellige dag bezorgd bij de locatie van Landstede aan het Rechterland. "Wij hopen ouderen uit de dagelijkse setting te halen, elkaar te laten ontmoeten en kennis te laten maken met leuke (beweeg)activiteiten.Daarnaast vinden we het geweldig om onze studenten een belangrijke rol te geven tijdens deze dag, waarbij we de ouderen hopelijk een fantastische dag hebben gegeven." 

De ouderen waren enthousiast over het initiatief van de docenten Jorien Mater, Joep Emmen en Rik van Ommen. Eén van de ouderen zei na afloop van de dag: "Een geweldig leuk initiatief. Absoluut voor herhaling vatbaar. Als ik volgend jaar nog leef ben ik er graag weer bij."

De drie docenten en de studenten van Landstede Sport & Bewegen hadden vorige week net te horen gekregen dat ze de beste sportopleiding van ons land zijn en waren tot op het bot gemotiveerd om de ouderen een dag in de watten te leggen. Een leuke dag voor ouderen, waarop studenten door middel van ontmoeting in aanraking komen met een nieuwe doelgroep en waarbij studenten zich inzetten voor een ander en de maatschappij. Dat was de doelstelling en die is met glans behaald. De ouderen zijn met taxibusjes van huis gehaald en na afloop teruggebracht door RM Taxi Zwolle.

Na de opening om 10.30 uur startte het programma van twee activiteitenrondes met hulp van de studenten, zoals kerststukjes maken (gesponsord door Business Flowers Zwolle), kerstkaarten maken, kaartspelen, kerstkoekjes bakken, sportactiviteiten in de zaal, bingo, bordspelletjes en een workshop social media. Met tussendoor een heerlijke lunch met erwtensoep van de Librije en roggebrood met spek van de Stadsbakker en Jumbo Nagelmaeker. Om half drie was de afsluiting met een hapje en een drankje.

Na afloop waren de reacties van alle betrokkenen zéér positief. "Ik wacht volgend jaar eerst af wanneer deze dag is en daarna plan ik mijn vakantie," zei één van de ouderen en een ander zei tegen Jorien Mater: "Jullie studenten zijn enorm respectvol, betrokken en behulpzaam." Eén van de ouderen vertelde tegen Joep Emmen: "Wat een fantastische dag. Hier kom ik de kerstdagen wel mee door en nog allemaal gratis ook. Tot het vervoer aan toe. Super!" Oók de studenten reageerden enthousiast: "De reacties van de ouderen waren heel lief en ik vond het fantastisch dat ik hierbij mocht helpen."

Mede namens Jorien Mater en Joep Emmen zei teamleider Rik van Ommen van Landstede Sport & Bewegen na afloop: "We zijn trots op de studenten die allemaal hun best hebben gedaan om de ouderen te verwennen. In de klas moet je ze als coach soms motiveren, maar met deze activiteit hebben ze zich allemaal van hun beste kant laten zien en hun verantwoordelijkheid gepakt."

De studenten kijken met een goed gevoel terug op dit initiatief, dat is ontstaan toen de drie docenten stonden te kijken bij de sinterklaasviering in het Landstede Sportcentrum voor kinderen van ouders met een minimum inkomen. "Na dit succesvolle evenement hebben we nu een draaiboek. Volgend jaar kunnen we dat zo weer uitrollen. De ouderen stellen het zeer op prijs en onze studenten werken er graag aan mee. Ook steken onze studenten er nog het één en ander van op," zegt Rik van Ommen.

Joop de Haan
Meer berichten