Stanley Elbers tijdens zijn invalbeurt tegen NAC, afgelopen zaterdag (0-0)
Stanley Elbers tijdens zijn invalbeurt tegen NAC, afgelopen zaterdag (0-0) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Fitte Elbers draait nu warm


Een handvol invalbeurten, dat is waar Stanley Elbers het in zijn eerste maanden in Zwolle mee moest doen. De aanvaller scheurde eind september zijn hamstring en is pas de laatste weken, vaak kortstondig, binnen de lijnen te zien. "Na de winterstop wil ik knallen."

(door Erwin Dijk)

De competitie was al begonnen, toen Elbers halverwege augustus bij PEC Zwolle binnenkwam. De aanvaller was transfervrij, nadat zijn contract bij het Rotterdamse Excelsior afgelopen was en hij op zoek was naar een nieuwe club. "Ik had het goed naar mijn zin bij Excelsior, maar ik was na bijna drie jaar wel toe aan een nieuwe uitdaging." Afgelopen voorjaar liet Elbers nog weten een mooi buitenlands avontuur wel te zien zitten. "Ik had ook wel aanbiedingen uit het buitenland, maar daar zaten ook rare landen als Wit-Rusland en Moldavië bij. Dat leek me niet de goede stap. Met PEC had ik vorig jaar ook al contact gehad, want toen wilde de club me al graag hebben. Daaruit sprak veel vertrouwen en uiteindelijk was dit de beste optie."

Hamstring

Weliswaar trainde hij in de weken voorafgaand aan zijn transfer flink voor zichzelf, helemaal wedstrijdfit was Elbers niet toen hij zich in Zwolle meldde. Hij moest het aanvankelijk doen met enkele invalbeurten, totdat de pechduivel toesloeg. "De bedoeling was om steeds meer minuten te maken en te gaan voor een basisplaats. Dat ging best aardig, maar toen ik bijna helemaal fit was scheurde ik mijn hamstring."

Elbers kwam tussen eind september en begin december twee maanden niet in actie. Pas de laatste weken krijgt hij in invalbeurten de kans om zich kortstondig aan het Zwolse publiek te laten zien. Ook zaterdag kreeg hij in de doelpuntloos gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen NAC Breda een half uur speeltijd van trainer John van 't Schip. Al te gevaarlijk wist de aanvaller echter niet te worden. "Met een spierblessure moet je voorzichtig zijn, je kunt niet forceren. Ik hoop dat ik nu fit blijf en de voorbereiding op de tweede seizoenshelft helemaal kan meemaken. Na de winterstop wil ik knallen."

De 26-jarige Elbers speelde al 176 wedstrijden in het betaalde voetbal, voordat hij deze zomer in Zwolle neerstreek. Komend vanuit de jeugd van ADO Den Haag debuteerde hij in augustus 2011 als negentienjarig jochie in de eredivisie. In twee seizoenen kwam hij tot 24 wedstrijden, maar scoren deed hij nog niet. "Ik speelde best veel en het was eigenlijk de bedoeling dat ik mijn contract zou verlengen. Maar toch liep het niet helemaal lekker, ook niet tussen mij en de trainer (Maurice Steijn, red.)." Over wat er dan precies niet goed ging houdt Elbers zich op de vlakte, wel vertelt hij dat het 'allemaal iets te comfortabel werd'. "Ik neem daar niemand iets kwalijk hoor, maar het was gewoon tijd voor een andere omgeving. Ik moest volwassen worden."

Niettemin heeft Elbers nog altijd een warme band met de club, waar hij onder meer samenspeelde met zijn huidige teamgenoot Mike van Duinen. "ADO blijft wel mijn club. Ik heb daar een superleuke tijd gehad. Een paar weken geleden speelden we tegen hen en toen vond ik het hartstikke mooi om bijvoorbeeld de verzorger, de materiaalman en andere mensen te zien die ik nog ken uit die tijd."

Betere speler

Elbers koos voor een stapje terug richting de toenmalige Jupiler League en kwam terecht bij Helmond Sport. Daar was hij een vaste waarde in de basis en kwam hij tot achttien doelpunten. "De stap naar Helmond Sport is heel goed geweest. Ik heb me daar goed ontwikkeld. Dat was belangrijk, want anders had Excelsior mij nooit gekocht. En ook daar ben ik een betere speler geworden."

Weer drie jaar verder vond Elbers het tijd voor een nieuwe stap hogerop. Gewend aan de Randstad moest de rappe aanvaller wel even wennen toen hij afgelopen zomer in Zwolle neerstreek. "Ik ben echt een stadsmens. Zwolle is natuurlijk ook een leuke en mooie stad, maar niet te vergelijken met Rotterdam en Den Haag. In de eerste weken reed ik vaak terug als ik vrij was, maar nu heb ik mijn eigen huis en blijf ik lekker hier."

Fit

Dat PEC Zwolle een niveautje hoger is dan Excelsior, is in de stand vooralsnog overigens niet terug te zien. "Ik had niet verwacht dat we nu zo laag zouden staan, maar los daarvan heb ik het goed naar mijn zin. Zelfs nu ik nog niet altijd speel. Het is een mooie groep en een leuke club en ik ben blij dat ik weer fit ben."

Erwin Dijk
Meer berichten