Sepp van den Berg in actie tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Ajax, afgelopen zaterdag. Dusan Tadic kijkt toe.
Sepp van den Berg in actie tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Ajax, afgelopen zaterdag. Dusan Tadic kijkt toe. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Sepp blijft nog wel even jong

Zwolle -  Volgende week wordt hij zeventien jaar. De meeste jongens van zijn leeftijd maken zich vooral druk om uitgaan, maar Sepp van den Berg stond zaterdagavond tegenover Ajacied Dusan Tadic. "Op het veld maakt leeftijd niet uit, dan moet je er gewoon staan."

(door Erwin Dijk)

Hij omschrijft zichzelf als een rustige jongen, maar praten gaat hem gemakkelijk af. Fris van de lever vertelt Van den Berg over het jaar waarin hij zijn debuut maakte in de eredivisie en versneld volwassen werd. De lange verdediger leunt eens achterover. "Poeh, hoe mijn leven dit jaar veranderd is… Ik voetbalde natuurlijk al jaren bij de club, maar sinds ik mijn debuut heb gemaakt is het inderdaad wel anders. Ik word nu bijvoorbeeld vaker op straat nageroepen door kinderen. Dat je herkend wordt als speler van PEC is natuurlijk leuk, maar eerst vond ik het ook wel lastig. Ik merk dat ik dit jaar op persoonlijk vlak gegroeid ben en een stuk volwassener ben geworden. Dat komt ook door mijn omgeving, die goed voor me is. Ik ben bijvoorbeeld heel goed opgevangen in de spelersgroep."

Ook op het Centre for Sports & Education (CSE), vlak naast het stadion gevestigd waren ze 'allemaal blij en trots' toen hij in maart in de uitwedstrijd tegen FC Groningen zijn debuut maakte in het eerste elftal van PEC Zwolle. "Maar ik heb wel een stapje terug moeten doen op school, dat is dan een minder positieve verandering dit jaar." Graag had Van den Berg zijn vwo-opleiding afgerond, maar de combinatie voetballen en leren dwong hem aan het begin van dit schooljaar om te switchen naar havo 5. "Op school proberen ze er ook zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar het is gewoon best zwaar om het te combineren. Soms heb ik iets teveel stress. Ik baalde ervan dat ik een stapje terug moest doen, maar uiteindelijk wil ik van het voetballen mijn baan maken. En dat is het natuurlijk al. Ik klaag niet hoor. Als ik speel geniet ik enorm. Dit is wat ik wil en ik vind het fantastisch om in een vol stadion voor al die mensen te spelen."

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, maakte hij dit jaar ook zijn debuut bij Oranje onder 19. In september debuteerde hij tegen Tsjechië en twee maanden later scoorde hij zelfs tegen Armenië. "Ik heb nooit in andere Oranje-jeugdteams gespeeld, dus voor mij was het helemaal nieuw. Ik heb er enorm van genoten. Alleen het spelen van het volkslied vond ik al heel gaaf." Met Oranje onder 19 kan Van den Berg zich in het voorjaar plaatsen voor het EK, dat in juli in Armenië gespeeld wordt. "Het lijkt me geweldig om daar bij te zijn."

De tripjes met het Oranje-jeugdteam zijn voor hem tegelijk een welkom uitstapje uit het volwassen wereldje waarin hij sinds een jaar verkeert. "Hier bij Zwolle hebben de jongens het bijvoorbeeld over kinderen of een huis dat ze gekocht hebben. Of ze vertellen wat ze gekookt hebben, terwijl bij mij gewoon m'n moeder kookt. In het begin zei ik zelf vrij weinig en keek ik een beetje de kat uit de boom. Ik kende mijn plek. Maar gaandeweg leer ik iedereen beter kennen. Voor mijn gevoel lig ik wel goed in de groep."

Wanneer zijn naam in de media genoemd wordt, is de toevoeging 'jong' of een variatie daarop, zelden ver weg. Een excuus is dat volgens Van den Berg echter niet. "Op het veld maakt leeftijd niet uit, dan moet je er gewoon staan. Je speelt omdat de trainer vertrouwen in je heeft en als het dan slecht gaat kun je niet zeggen: 'Maakt niet uit want hij is nog jong'. En ik blijf ook nog wel een tijdje jong."

Nadat hij vorig seizoen al een serie wedstrijden speelde, legde Van den Berg de lat voor zichzelf aan het begin van deze jaargang niet al te hoog. Met Darryl Lachman, Ouasim Bouy en Thomas Lam versterkte PEC zich met drie centrale verdedigers. Veel speeltijd verwachtte hij niet, maar nadat Dirk Marcellis wegviel, dienden zich toch kansen voor hem aan. De Zwollenaar startte al verschillende keren in de basis en viel enkele malen in. Mocht het zo door gaan, dan zou zich aan het eind van het seizoen wel een probleem aan kunnen dienen. De play-offs voor Europees voetbal, maar ook de nacompetitie tegen degradatie vinden grotendeels tijdens zijn eindexamen plaats. "Laten we hopen dat het dan voor Europees voetbal is. Als het zover komt, ga ik natuurlijk proberen om dat zo goed mogelijk te combineren. In januari heb ik ook een toetsweek, tegelijk met ons trainingskamp. Dat wordt ook lastig, maar ik moet gewoon goed plannen en communiceren met mijn leraren. Dan moet het goed komen. Hopelijk ben ik na dit schooljaar klaar, zodat ik me volledig kan focussen op voetbal."

Erwin Dijk
Meer berichten