Rob Bults: "Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren hun stad zo op een andere wijze kennen". (foto: Robijn Bults)
Rob Bults: "Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren hun stad zo op een andere wijze kennen". (foto: Robijn Bults) (Foto: )

Dans, theater, muziek en verhalen op Wereldberoemde Verhalenfestival Zwolle

Zwolle - De kaartverkoop van het Wereldberoemde Verhalenfestival Zwolle is maandag geopend. Op de website www.wbvf.nl kan het publiek tickets vinden voor de Muziekroute, de Kinderroute, de Spooktochtroute en de Theaterroute. Ook kunnen ze hun eigen route samenstellen uit zeventien losse voorstellingen.

Het Wereldberoemde Verhalenfestival is een gloednieuw performing arts festival in de binnenstad. In het weekend voor Kerstmis kan het publiek genieten van dans, theater, storytelling, muziek en visual arts in tientallen korte voorstellingen op ruim dertig locaties: in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, op verstopte pleintjes en bordessen. Het complete programma is online te vinden op de website van het festival. Daar zijn ook de kaarten te koop.

Het Wereldberoemde Verhalenfestival is een bonte verzameling van disciplines, vertelt artistiek leider Rob Bults. "Tientallen Zwolse makers spelen eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen. Het wordt voor het publiek een feest van herkenning, of soms een hernieuwde kennismaking met vergeten verhalen."

Voorstellingen

Een greep uit de geselecteerde voorstellingen: Een theaterversie van Reis om de wereld in 80 dagen, door Theater de Makkers; het verhaal van Rembrandt door vertelster Hilke ten Duis; een geheim overbekend verhaal door visual artist en nachtburgemeester Jeroen van Doornik; Sint Michael en de draak door stuntman en vuurartiest JP de Kam en een gedanste Ellis in Wonderland door Dansschool Bruinewold. Muzikaal gezien wordt het festival een walhalla van herkenning met tributes aan onder meer: Hank Williams door Tim Knol en de Bluegrass Boogiemen, Carol King door Esther Groenenberg, Herman van Veen door Stephanie Struijk, Stevie Wonder door Aïrto en David Bowie door Dries Bijlsma.

Locaties

De oproep van de festivalorganisatie om locaties in te dienen als speelplekken voor deze artiesten, kreeg een grote en verrassende respons uit de stad. Cafés Het Vliegerhuys en De Gezelligheid en het Stadhuis boden hun gewelfkelders aan, Hudson's Bay en de Hema maken ruimte in hun winkels. Ook de Synagoge, de Doopsgezinde Kerk, Academiehuis De Grote Kerk en het Karel de Vijfde Huis stellen hun bijzondere locaties ter beschikking. Rob Bults: "Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren hun stad zo op een andere wijze kennen."

Podium bieden

De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden, zegt Rob Bults. "Het is voor mij de belangrijkste reden om dit festival te organiseren. We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit. Een gezonde stad heeft haar creatieven."

Zwolse meesters

Het festival heeft zes meesters aangetrokken om de routes en de losse voorstellingen te regisseren. Elout Hol van Poppentheater Gnaffel, Jolmer Versteeg van Theatergroep de Jonge Honden, Boudewijn Koops van de Zwolse Stadsproductie, Germa Scholten van danshuis Vuur en Vlam Produkties, Douwe Dijkstra en Jules van Hulst van visual art Platform 33one3rd en Corien Feikens van theatergezelschap TEN Producties. Rob Bults: "Zij stuwen de kwaliteit van de creatieve makers tot nog grotere hoogten".

Het publiek kan vrijdag, zaterdag en zondag vier verschillende routes lopen; De themaroute, de muziekroute, de kinderroute of de griezelige spooktochtroute. Alle routes zijn te boeken op vrijdag, zaterdag en zondag. Op zaterdag en zondag kan het publiek zijn eigen route samenstellen uit zeventien losse voorstellingen.

Festivalterreinen

In de stad zijn twee festivalterreinen ingericht waar het heerlijk toeven is met vuurtjes en warme dranken. Vanaf het Grote Kerkplein vertrekken alle routes. Ze eindigen op het Broerenkerkplein in verwarmde yurts. Het publiek kan zich op dit plein warmen aan vuurtjes, glühwein, warme choco en livemuziek. Er is een maaltijd te verkrijgen en op de middagen zijn hier wat kleine kinderactiviteiten.

Het Wereldberoemde Verhalenfestival maakt deel uit van Winters Zwolle.

www.wbvf.nl

Joop de Haan
Meer berichten