Foto:

Mindfulness bij verlies van dierbare

Zwolle - Vereniging Yarden biedt voorlichting, bewustwording en nazorg met betrekking tot de dood. Dat er meer is dan traditionele vormen van rouwverwerking als therapie, psychologen en bijvoorbeeld rituelen als kaarsjes branden bij een foto van een overledene, laat Yarden zien met nieuwe vormen als workshops mindfulness. "Rouw is een van de moeilijkste emoties. Mindfulness gaat over het accepteren van die emoties en het krijgen van rust; het kan dus helpen de scherpe kantjes van rouw en verlies ervan af te halen," legt Edward Boon programmamanager van Yarden uit.

(door Sigrid Aalfs) 

"Als een dierbare overlijdt, wensen we elkaar vaak sterkte toe, maar rouw mag er zijn, voor jezelf en voor de buitenwereld", vertelt Boon. "Op het gebied van rouw zijn we misschien te hard voor onszelf. In de workshops die we lieten geven door Stresswise, zeiden deelnemers naderhand dat ze voelden dat de emotie van rouw er echt mocht zijn. Dat vond ik mooi."

Aan de workshops Mindfulness bij stress door verlies deden overwegend mensen mee die een dierbare korter of langer geleden verloren, maar ook mensen die bijvoorbeeld hun baan of relatie verloren hadden. In de workshop werd uitgelegd wat rouw is, hoe het werkt, wat mindfulness is en hoe het werkt, en wat mindfulness doet met ons brein en lichaam. Vervolgens werden oefeningen gedaan als een ademhalingsoefening, een meditatieoefening, een gedachtenoefening om het hoofd leeg te maken, en een getuigenoefening.

"Bij de laatste praat je over jezelf in de derde persoon, bijvoorbeeld, 'hoe gaat het met Anneke', en Anneke geeft vervolgens antwoord; het bleek dat mensen dan vaak eerlijker en zachter voor henzelf zijn."De workshop bracht praktische tips hoe om te gaan met emoties in de vorm van een boekje, zodat de mensen die thuis ook verder konden oefenen.

"De workshops waren een kennismaking met mindfulness bij verlies, en als mensen daarmee verder willen, dan kunnen ze daarvoor een training volgen bij Stresswise." Zorgverzekeringen vergoeden ook steeds meer dergelijke vormen van rouwverwerking.

Yarden is naast een bedrijf ook een vereniging met leden, met een miljoen leden in Nederland één van de grootste van het land. Ze organiseert activiteiten voor leden en niet-leden. Eén daarvan is dus de workshop Mindfulness bij stress door verlies, waar iedereen welkom is.

De workshops werden de afgelopen twee jaar in Zwolle gegeven door Stresswise bij Uitvaartcentrum Kranenburg en op Hogeschool Windesheim. In het nieuwe jaar volgen er meer, het is nu nog niet bekend wanneer. Zie daarvoor de website.

www.yarden.nl/agenda

Joop de Haan
Meer berichten