Foto:

Thijs Harmens maakt mensen blij met zijn creaties van bloemen

Zwolle - Thijs Harmens uit Zwolle is tweede geworden bij een internationale wedstrijd voor bloemstylisten, de Wim Hazelaar Trofee. Twaalf deelnemers deden daar aan mee in Aalsmeer. De trofee is genoemd naar Wim Hazelaar eveneens uit Zwolle, de enige Nederlander die ooit wereldkampioen werd op het gebied van bloemsierkunst.

(door Sigrid Aalfs)

"Dit was mijn eerste internationale wedstrijd, waarbij zeven arrangementen moesten worden gemaakt waaronder een bruidsboeket, een kunstwerk aan de muur, een kleerhanger met een hazelaar, enzovoort, verdeeld over twee dagen."

Zwolle - De wedstrijd draaide om creativiteit en het vak van bloemsierkunstenaar. "Bij zoiets word ik uitgedaagd om heel creatief te werken met de materialen die de organisatie beschikbaar stelt." De passie van de 27-jarige Harmens is iets te creëren en mensen blij maken. "Als ik mensen zie glimlachen en hun voldoening zie, word ik ook blij."

Voor deze grote wedstrijd had de jonge ondernemer al aan nationale competities meegedaan, om scherp te blijven en naamsbekendheid op te bouwen. De bloemsierkunstenaar gebruikt naast bloemen, takken, allerhande materialen als stoer rubber en beton. Daarvoor bezoekt hij dan bouwmarkten. "Ik hou van experimenteren."

Als kind had Harmens al, volgens zijn vader, creatief inzicht. "Ik maakte van natuurlijke materialen iets." De creatieveling deed de opleiding Dynamic Design bij de Groene Welle, die nu Zone College heet. Zo is hij het bloemenvak ingegaan.

Harmens werd ondernemer en werkt in opdracht van bedrijven en particulieren. Voor de laatste maakt hij onder andere bruidsboeketten en bloemstukken voor uitvaarten. Aan een eigen website wordt gewerkt, ondertussen kunnen mensen hem prima vinden via Facebook. "De afwisseling van diverse opdrachten vind ik erg leuk. Voor een grote opdrachtgever zit ik nog wel eens in het buitenland, ben bijvoorbeeld in Londen, Wenen, en Barcelona geweest, om daar de styling van nieuwere winkels te doen. Ik geef dan die plekken een natuurlijke uitstraling met echte of zijden bloemen."

In februari staat Calgary, Canada, op het programma om daar een paar weken creaties te gaan maken in een grote bloemenzaak. "Het is tegen die tijd, Valentijnsdag, een enorme bloemenhappening, en dan pakken mensen toch uit…."

Het internationale trekt de jonge bloemsierkunstenaar wel. "In Nederland zijn we verwend met onze vele bloemen voor een relatief lage prijs, vergeleken met het buitenland. Daar gaan de mensen anders met bloemen om; ze zijn bijvoorbeeld al heel blij met een bloem in een vaas, en rennen niet snel naar de winkel terug als het tegenvalt."

Hij wil verder doorbreken in Nederland en daarbuiten. "Ik zou graag grootse projecten doen als bruiloften in het Midden - Oosten. Daar duurt een bruiloft meerdere dagen, en om dan in zo'n sfeer met een team iets moois te maken; heel verrijkend voor het vak, en voor mijzelf."

Joop de Haan
Meer berichten