Foto:
Column

Groenstrook: Dolce far niente

Doe niets en geniet, 's winters in je tuin dan. Er zijn verschillende redenen om je tuin in de winter met rust te laten en vooral van je tuin te genieten. Knip uitgebloeide bloemen niet weg. In die uitgebloeide bloemen vormt zich zaad, wat voedsel voor de vogels is. Dit voedsel hebben de vogels in de winter hard nodig. De bessen zijn opgegeten, insecten zijn gedurende de wintermaanden grotendeels uit beeld. Als de bloemresten met sneeuw of met rijp zijn bedekt zijn ze bovendien een plaatje om te zien.

Om vogels nog beter de winter door te helpen en je tuin in de winter zo extra levendig te maken kun je ook nog vetbollen ophangen en noten en zaden aanbieden. Niks is leuker dan het kijken naar de foeragerende vogels in je tuin.

Laat schoongemaakte nestkastjes gewoon hangen. De nestkastjes kunnen een beschutte slaapplek voor de vogels zijn.

Er overwinteren ook vlinders en insecten in je tuin. De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Vlinders kunnen ook als volwassen vlinder overleven. Hun lichaamsvloeistof verandert dan in een soort antivries. Veel vlinders sterven als het kouder wordt in september en oktober. Voor ze sterven leggen ze nog eitjes om zich van nageslacht te verzekeren. Dit doen ze in de plantengroei. Haal ook om deze reden niet te veel plantmateriaal weg.

Laat een kleine opening in je schuur. Vlinders zoals kleine vos, dagpauwoog en citroenvlinder kunnen dan in jouw schuur een beschut plekje vinden om te overwinteren. Ook lieveheersbeestjes doen dat graag in jouw schuur.

Gevallen bladeren kun je rustig tussen de vaste planten en onder struiken laten liggen. Groenblijvende planten en het gazon moeten niet bedolven raken onder gevallen blad.

Een klein beetje blad op het gazon is niet erg, dit wordt door de wormen omgezet in humus.

Eikenblad moet je trouwens wel weghalen. Dit blad verteert niet en bevat looizuur.

Help de egels die willen overwinteren in je tuin, door te zorgen voor plekken waar ze zich kunnen verschuilen. De winterslaap van egels begint in oktober of november en duurt tot april of mei. Dit is afhankelijk van de temperatuur. Egels houden hun winterslaap in een winternest wat ze van droge bladeren maken. Omdat egels van een dak boven hun hoofd houden, doen ze dit graag onder een stapel takken, houtblokken of een heg. Er zijn kant en klare egelhuisjes te koop.

Maak plannen voor je tuin in de lente. Maak je tuin zo groen mogelijk. Een groene omgeving is goed voor mens en dier. Bloemen in je tuin trekken vlinders en insecten aan die op hun beurt weer andere dieren je tuin inlokken. Houd je terrassen en bestrating zo klein mogelijk. Overtollig regenwater kan dan de bodem inlopen. Zo help je mee wateroverlast tijdens hoosbuien te voorkomen. Verlichting in je tuin is nuttig om gevaarlijke valpartijen te voorkomen. Houd deze wel zo minimaal mogelijk. Te veel verlichting verstoort het bioritme van mens en dier.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten