Kingsley Ehizibue - hier nog niet met vlechtjes - in duel met oude bekende Bart van Hintum van Heracles.
Kingsley Ehizibue - hier nog niet met vlechtjes - in duel met oude bekende Bart van Hintum van Heracles. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Kingsley neemt het voortouw

Zwolle - Hij praat er bescheiden over, maar ondertussen is Kingsley Ehizibue stiekem wel hartstikke trots dat hij de laatste weken de aanvoerdersband draagt van zíjn club PEC Zwolle. Tegelijk beseft hij dat het alle hens aan dek is in het MAC3PARK Stadion. "We hebben elkaar allemaal nodig."

(door Erwin Dijk)

PEC Zwolle-volgers zien de laatste weken een andere Kingsley de rechterflank bestrijken. Het kortgeschoren kapsel van de 23-jarige verdediger heeft plaatsgemaakt voor vrolijk dansende kleine vlechtjes. "Ik had het altijd kort en nu dacht ik: 'Weet je, ik laat het gewoon een keer groeien'. Maar je moet er niks achter zoeken hoor, het is niet om op te vallen ofzo."

Het is niet de enige verandering aan zijn voorkomen, want sinds Bram van Polen kampt met blessureleed, draagt de in Duitsland geboren Zwollenaar van Nigeriaanse komaf de groenwitte aanvoerdersband. En daar is Ehizibue maar wat trots op. "In de voorbereiding wisselden we vaak van aanvoerder, maar ik begon het wel een beetje aan te voelen dat ik het zou worden. Op een gegeven moment zei de trainer dat ik aanvoerder zou zijn wanneer Bram niet zou spelen. Toen hij thuis tegen PSV uitviel kreeg ik 'm voor het eerst in de competitie om. Dat was natuurlijk een heel mooi moment, aanvoerder zijn van de club waar ik als kleine jongen al wilde spelen. Totdat Bram terug is zal ik die band altijd met trots dragen."

Desondanks is er volgens hem de laatste tijd niet heel veel veranderd. "Ik gedraag me niet anders dan daarvoor. Ik probeer altijd al veel met mensen te praten en ze te helpen, maar daarnaast wil ik gewoon mijn eigen spel te spelen en mijn ding te doen. Ik probeer wel het voortouw te nemen, maar ik ben niet de enige. We hebben eigenlijk meerdere aanvoerders in de groep. En we hebben elkaar allemaal nodig."

Aan dat laatste is geen woord gelogen, want Ehizibue beseft dat het momenteel alle hens aan dek is bij de club die na een korte opleving in oktober, deze maand afzakte naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. PEC staat na een derde van de competitie met een schamele elf punten uit twaalf wedstrijden slechts een plek boven de nacompetitieplaatsen. Waar de laatste wedstrijden tegen Fortuna Sittard en Willem II vooraf uitzicht boden op verder herstel, leed PEC juist twee pijnlijke nederlagen. "Tegen Fortuna hadden we gewoon een off-day en tegen Willem II gaven we de goals veel te makkelijk weg. Wij hadden genoeg kansen, maar zij maken drie doelpunten uit drie kansen. We moeten naar onszelf kijken. Het is duidelijk dat we niet staan waar we horen te staan."

Thuis tegen ADO Den Haag wacht zaterdag een nieuwe kans om het geschonden blazoen op te poetsen en de rechtsback weet dat er ook bij hemzelf ruimte ligt voor verbetering. "Ik sticht wel regelmatig gevaar met acties en voorzetten, maar mijn rendement moet omhoog. Ik wil meer assists geven."

Dat lukte vorig jaar vooral in de eerste seizoenshelft vaker dan nu, waarmee hij zich in de kijker speelde bij diverse buitenlandse clubs. Het Belgische AA Gent en enkele Duitse clubs toonden deze zomer belangstelling en Ehizibue kon zich op zeker moment 'voorstellen dat het zijn laatste week in dienst van PEC Zwolle' was. "Er was veel interesse, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom het uiteindelijk niet doorgegaan is. Ik heb me er niet mee beziggehouden en me gefocust op PEC Zwolle. Ik heb er geen spijt van, als ik weggegaan was, was ik nu ook geen aanvoerder van deze club geweest."

Een waarheid als een koe, maar het neemt niet weg dat er komende zomer wellicht een nieuwe kans op een stap hogerop komt. Zou dat, op 24-jarige leeftijd en met nog een jaar contract een mooi moment zijn? "Dat zegt u. Dit seizoen is gewoon heel belangrijk. PEC is een club die spelers een mooie stap kan laten maken en natuurlijk ben ik zelf ook ambitieus, maar je kunt alleen hogerop wanneer je goed speelt en resultaat haalt. Dat geldt voor iedereen."

Mocht het zover komen, dan is het aan een aantal jonge jongens om uit te maken wie de volgende is die als Zwols jeugdproduct een vaste plek in het eerste elftal verovert. Vier jaar na zijn debuut heeft Ehizibue nog altijd geen echte opvolger, hoewel de nog altijd pas zestienjarige Sepp van den Berg dit jaar stevig op de deur klopt. "En ook Thomas van den Belt traint met ons mee en doet het goed. Ik heb er al heel wat zien komen en gaan, maar er is genoeg talent in de jeugd. Hopelijk verovert een van die jongens uiteindelijk een basisplaats. Dat zou mooi zijn voor de club."

Erwin Dijk
Meer berichten