Foto: Joop de Haan
Column

Met de neus op de feiten

Soms ben je geneigd nieuwsberichten niet serieus te nemen. Het fake news-tijdperk, waarin wij momenteel leven, is daar ongetwijfeld debet aan. Het gevoel van 'dat kan niet waar zijn' bekroop mij onlangs toen de actiegroep Wakker Dier rond Dierendag naar buiten bracht dat één dag onthouding van vlees in Nederland de levens van 500.000 dieren zou sparen. Een onwaarschijnlijk groot aantal. Het bericht werd echter getoetst door de Universiteit van Wageningen en het bleek geen fake news. Het bleek een waarheid als een koe.

Omgerekend voor de Zwolse regio zou een dergelijke dag onthouding maar liefst 10.000 dieren het leven redden. Er is haast geen voorstelling van te maken. Of we iets met dit feit gaan doen? Over het voorstel van Wakker Dier om Dierendag om te vormen tot een 'Eet geen dierendag' hoor ik nog niet al te veel. Maar het heeft mijn sympathie.

Ander onwaarschijnlijk nieuws betreft het parkeren. Na het lang voor onmogelijk gehouden besluit van de Zwolse gemeenteraad om op alle zondagen na kerktijd de winkels te openen viel ook onmiddellijk het besluit om op zondagen weer parkeergelden te gaan heffen. De melkkoe moet immers gemolken! Natuurlijk is het besluit niet onomstreden. Er worden protest handtekeningen verzameld omdat het toch wel erg vervelend is voor inwoners van de binnenstad. Zij kunnen hun zondagse familiebezoek niet langer gratis ontvangen. Ongetwijfeld een tegenvaller, maar misschien is familie-relatietherapie een idee als het bezoek afhaakt bij een paar euro parkeergeld?

De invoering gaat door en het foeteren ook. Maar het is goed te weten dat het parkeren onze overheid (en u dus als belastingbetaler) heel veel geld kost? Geen fake news maar een feit. Onderzoek van de Erasmus Universiteit toont aan dat de gemiddelde bezettingsgraad in garages niet hoger ligt dan 40 procent. Het foeteren is dus onterecht. Er moet geld bij, de tarieven zouden veel hoger moeten zijn dan de 2,80 euro per uur nu. Omdenken is nodig, maar over het verhogen van de parkeertarieven hoor ik nog niet al te veel. Maar het heeft mijn sympathie.

Wat leren de feiten over de vleesonthouding en het parkeren ons nu? Ze drukken ons met de neus op de ongemakkelijke feiten. Het zit ergens niet goed en daar zou iets aan gedaan moeten worden. Maar daarmee zou een moeilijke weg ingeslagen moeten worden. Het lijkt veel makkelijker om te doen of de cijfers en feiten er niet zijn. Lekker de kop in het zand te steken of de feiten af te doen als fake news. De 10.000 dierenlevens en de niet dekkende parkeertarieven nemen we op de koop toe. En niet te vergeten straks in 2020 het lawaai en fijnstof, want er moet (veel te) goedkoop gevlogen worden. Laten we toch liever de feiten onder ogen zien en niet weg lopen voor de ongetwijfeld moeilijker en veelal duurdere weg.

Frits Smit                                                 

Joop de Haan
Meer berichten