Henk de Jonge en Yasin Yilmaz in de ruimte van Klus in de Wijk aan de Frobergstraat. Hun laatste klussen zijn een houten ombouw voor de centrale verwarming en een tafel voor een nagelverzorgster.  (Foto Frans Paalman)
Henk de Jonge en Yasin Yilmaz in de ruimte van Klus in de Wijk aan de Frobergstraat. Hun laatste klussen zijn een houten ombouw voor de centrale verwarming en een tafel voor een nagelverzorgster. (Foto Frans Paalman)

Klus in de Wijk doet alles op maat

Klus in de Wijk aan de Frobergstraat heeft sinds vorige week ook een afdeling 'hout'. Henk de Jong begeleidt er jongeren met een beperking en maakt er houten meubels op maat. "We maken het precies zoals je hebben wilt."

(Door Joop de Haan)

Voor Klus in de Wijk werken instellingen samen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding te geven, en als het kan naar een baan te leiden. De deelnemers en vrijwilligers voeren er samen klussen uit. Zoals Henk de Jong en Yasin Yilmaz.

De Jong ging op zijn 63ste men pensioen. "Toen heb ik eerst een jaar niks gedaan, maar inmiddels ben ik alweer zes jaar als vrijwilliger aan het werk. eerst bij de Groene Tak aan de Eemlaan, toen bij Kluis in de Wijk aan de Rieteweg en nu dus in de Frobergstraat." In zijn arbeidzame leven werkte De Jong bij de Kinderbescherming en mocht in zijn vrije tijd graag doe-het-zelven, vooral timmeren. Dat doet hij nu dus nog steeds, alleen dan anders. "Ik begeleid drie ochtenden in de week de deelnemers van Klus in de Wijk. Ik doe ook alleen de praktijkbegeleiding, de tijd van rapporten schrijven heb ik gehad."

Sinds kort werkt De Jong vanuit Klus in de Wijk aan de Frobergstraat. Met Yasin. Tafels voor binnen en buiten, kasten, loungesets, plantenbakken. "We zijn een goed team met z'n tweeën", zegt De Jong. "We doen alles precies op maat. Als je zegt hoe je het wilt hebben, maken wij het. Dat is ook onze kracht, je krijgt kwaliteit op maat. Je bent niet goedkoper uit dan wanneer je iets kant en klaars koopt, Omdat we werken met mensen met een beperking denken klanten soms dat het gratis is, maar dat is natuurlijk niet zo."

De opdrachten stromen nog niet binnen. "We kunnen meer gebruiken, we krijgen er straks ook nog twee jongens bij. We gaan nu van de opdracht naar de andere opdracht, als er iets klaar is komt er wel weer iets anders, via mond-tot-mondreclame. Maar het mag wel iets meer"

Laatste klussen waren een houten ombouw voor een centrale verwarming en een nageltafel voor een kapsalon. "Precies op hoogte gemaakt, met een uitsparing om te zitten. We hebben er met zijn tweeën aan gewerkt. Yasin werkt niet met de cirkelzaag. Mij hij draait de schroeven er wel in. En hij schuurt en schildert. Hij leert steeds meer bij, hij kan nu bijvoorbeeld ook beitsen. "

De Jong vind het leuk om met jongens als Yasin te werken. "Ze vinden het leuk om dingen te leren. En je ziet ze opbloeien. Deze jongens hebben heus wel in de gaten of ze worden beziggehouden of dat zinvol bezig zijn."

www.klusindewijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden