The Prison Cell, een van de drie escaperooms van The Great Escape in het voormalige postkantoor aan de Westerlaan. Rechts Johan Post.  (Foto: Koen Lipman)
The Prison Cell, een van de drie escaperooms van The Great Escape in het voormalige postkantoor aan de Westerlaan. Rechts Johan Post. (Foto: Koen Lipman)

Ontsnappen aan normale wereld in The Great Escape

The Experiment doet het goed bij liefhebbers van escape rooms. Het werd derde in de landelijke verkiezing van escaperoomreviewsnl.

(Door Koen Lipman)

Een escape room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door het zoeken naar sleutels,codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer proberen te verlaten. In het voormalige postkantoor aan de Westerlaan zijn er drie: The Mailroom, The Prison Cell en de nieuwste kamer The Experiment. "Er zijn sinds de opkomst in 2014 al vierhonderd van deze kamers in Nederland", vertelt Johan Post, die samen met Laurens van Laar eigenaar is van The Great Escape. Wat maakt een escape room eigenlijk zo leuk? "Je bent even helemaal uit de normale wereld en gaat de uitdaging aan om binnen de tijd te ontsnappen uit de kamer, het heeft standaard iets spannends."

"In 2014 hebben Laurens en ik onze vriendinnen meegenomen naar Budapest en daar hebben we een escape room gedaan. Daar kent iedereen escape rooms, dat was destijds in Nederland nog niet zo. Dus toen ben ik in Zwolle gestart met één kamer, dit hebben we langzaam uitgebouwd naar een tweede en nu hebben we er al drie." Het leuke, vertelt Post is dat de kamers in Zwolle en Spakenburg de allereerste escape rooms waren in Nederland.

"Nadat we twee kamers klaar hadden, was er al een plan voor een derde kamer, maar ja dan moet je kiezen wat hè. Dan ga je met het hele team brainstormen en vanzelf vormt een schets wat later verandert in een compleet concept. Vanaf daar ga je verder en bouw je het uit naar iets realistisch." Post vertelt dat voor The Experiment het team naar een echte psychiatrische instelling zijn geweest om inspiratie op te doen. "We willen uitgaan van onze eigen kracht. Zo'n uitje zorgt altijd voor wat meer inspiratie en ideeën."

In de nieuwe kamer worden er stappen gemaakt naar een next level escape room. "We spelen erg in op beleving: wij willen in onze kamers het gevoel overbrengen dat je een film beleeft met een verhaallijn en een thema. We werken in The Experiment ook met acteurs maar mensen moeten zelf ook acteren om te kunnen ontsnappen. Dit geeft bezoekers een extra kick omdat ze compleet in de belevenis worden gesleurd en er alles aan doen om te ontsnappen. Dat is de sleutel om te groeien en hopelijk ooit de beste escape room van Nederland te worden."


Kijk voor meer informatie op: www.thegreatescape.info. Prijzen zijn vanaf 110 euro per spel en tot en met zes spelers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden